Benedetta - Judith C. Brown Recensie

26-10-2021

Benedetta is het verhaal van zuster Benedetta Carlini, abdis van de nonnen theatinessen van Pescia bij Florence, aan het begin van de zeventiende eeuw. Op 23-jarige leeftijd begon zij erotisch-religieuze visioenen te krijgen die gepaard gingen met hevige lichamelijke pijnen. Een jonge non, Bartolomea Crivelli, werd aangesteld om haar bij te staan. Na een paar jaar werden de kerkelijke autoriteiten achterdochtig en stelden een onderzoek in. Hieruit bleek dat de twee vrouwen al jaren een seksuele verhoudig hadden.


Benedetta beschrijft die verhouding en de onvermijdelijke gevolgen ervan. Het boek werpt tevens licht op de mogelijkheden die vrouwen in de Renaissance hadden ten aanzien van hun ambities, hun verhouding tot elkaar en tot de autoriteiten.
Het verhaal van Benedetta werd meer dan 35 jaar geleden ontdekt en opgeschreven door de Amerikaanse historica Judith C. Brown. Het was een majeure historische gebeurtenis. Niet alleen was het een aangrijpend verhaal over de opkomst en ondergang van een vrouw in een kloostergemeenschap, ook was het de vroegste documentatie van een lesbische verhouding in de westerse geschiedenis.

Het verhaal is nu verfilmd door Paul Verhoeven, met in de hoofdrollen de Belgisch-Franse actrice Virginie Efira als Benedetta, de Belgisch-Griekse actrice Daphne Patakia als Bartolomea, en Charlotte Rampling. De film dingt mee naar de Gouden Palm van het filmfestival in Cannes, tevens de plaats van de wereldpremière.Judith C. Brown is emeritus hoogleraar geschiedenis aan Wesleyan University in Middletown, Connecticut.

Ik was enorm benieuwd naar dit boek. Het verhaal leek me enorm interessant. Ik ben dan ook vol enthousiasme begonnen in het boek. 


Het begon met een inleiding die wel vrij langdradig was en waar ik na een paar pagina’s toch wat mijn interesse verloor. Ik heb deze dan bewust overgeslagen en ben verder gegaan met het eigenlijke verhaal dat mijn interesse dan weer terug heeft aangewakkerd. 


Het begin van het eigenlijke verhaal vond ik heel interessant om te lezen.  Je krijgt te lezen hoe  Benedetta ondanks de moeilijke omstandigheden toch het leven vond en hoe ze aanbeden werd door beide ouders. Dit vond ik heel mooi om te lezen vermits dit niet altijd de norm was in die tijden van vroeger (ook uitgelegd in het boek). 


Het boek bevat informatie over het verhaal rond Benedetta’s leven en de tijd waarin ze leefde. Dit zorgt voor een boek waar je veel uit kan leren tijdens het lezen. Naar mijn mening is het eerder een informatief geschiedenis boek ( waar niets mis mee is) dan een roman. Ik persoonlijk had verwacht dat dit boek het verhaal zou vertellen van Benedetta in roman vorm. Met andere woorden: hoe zij door het leven ging en dingen meemaakte vanuit haar standpunt. Dit was echter niet het geval, wat ik wel jammer vond. Het boek was heel informatief geschreven waardoor ik echt mijn best moest doen om mijn aandacht bij het verhaal te houden. Na een tijdje begon het voor mij wel heel langdradig te worden en heb ik me echt door de rest van het boek moeten sleuren. 


korte samenvatting: Het boek vertelt op een goede manier het verhaal van Benedetta. Alleen was het  niet het soort boek waar ik had op gehoopt of had verwacht. Naar mijn mening was het fijner geweest om dit te lezen in romanvorm vanuit het standpunt van Benedetta zelf. Dan een informatief boek over het leven van Benedetta en het klooster. 


Boek Specificaties: 

  • Auteur: Judith C. Brown 
  • Genre: Geschiedenis 
  • Thema's: Klooster, LGBTQ+, geschiedenis,... 
  • Uitgeverij: Prometheus
  • Publicatie datum: 30/06/2021
  • ISBN-Code: 9789044636055
  • Omvang:  271 pagina's 
  • Prijs: € 20,00
  • Waardering: * * *