Cytonic - Brandon Sanderson Recensie

20-09-2022

Spensa heeft bewezen dat ze een van de beste piloten is van het RVL, de luchtmacht van de menselijke enclave op Detritus. Ze redde haar volk al twee keer van uitroeiing door de Krell, de raadselachtige buitenaardse soort die hen al tientallen jaren gevangen houdt. Ze reisde lichtjaren van huis om als undercoverspion in de Superioriteit te infiltreren, waar ze meer leerde over allerlei andere wezens en hun onderlinge betrekkingen in de Melkweg.

Nu is de Superioriteit - de regerende galactische alliantie die erop uit is om al het menselijke leven te domineren - een melkwegwijde oorlog begonnen. En Spensa heeft de wapens gezien die ze van plan zijn daarvoor te gebruiken: de delvers. Oude, mysterieuze buitenaardse krachten die hele planetenstelsels in een oogwenk kunnen wegvagen. Spensa weet dat het niet uitmaakt hoeveel piloten het RVL heeft, een delver kan niet worden verslagen.

Maar Spensa is een cytonic. Ze ging de confrontatie aan met een delver en zag dat het wezen haar griezelig vertrouwd voorkwam. En misschien, als ze erachter kan komen wat ze werkelijk is, kan ze meer zijn dan zomaar een piloot in deze zich ontvouwende oorlog. Misschien kan ze de Melkweg redden. Maar ze kan alleen maar ontdekken wat ze echt is door alles achter te laten en het niemandsland binnen te gaan, een plek waar maar weinigen ooit uit terugkeren. Moed hebben betekent je angst onder ogen zien. En deze missie is angstaanjagend.

Ik weet niet hoe Brandon Sanderson het keer op keer doet, maar ik sta elke keer versteld van zijn schrijfkunsten. Hij kan een boekenreeks op poten zetten dat bij elk boek vernieuwend en totaal iets anders is. 

We worden opnieuw meegenomen op avontuur samen met spensa en de schattige M-Bot. M-Bot wordt steeds menselijker, wat maakt dat mijn liefde voor zijn personage toeneemt met elk boek. Zijn personage is fascinerend en vernieuwend, waardoor ik zijn personage liever heb dan het hoofdpersonage. Niet dat ik Spensa niet fijn vind om te lezen, maar M-bot heeft met dit boek toch echt mijn hart weten te veroveren. 

Ik moet bekennen dat ik best lang sceptisch ben geweest voor het personage van Chet. Ik had echt het vermoeden dat hij hun vroeg of laat ging verraden. 

Boek 3 is weer totaal iets anders dan de voorgaande boeken, althans mijn mening. Maar het zit boordevol spanning en avontuur zoals we van Brandon Sanderson gewoon zijn. Ik heb wederom enorm genoten van dit verhaal. Stiekem hoop ik op een vervolg. 

 

Over het boek: 

  • Auteur: Brandon Sanderson
  • Genre: Fantasy / Science Fiction 
  • Thema's: Ruimteschepen, vriendschap, vertrouwen ... 
  • Uitgeverij: Iceberg Books 
  • Publicatie Datum: 27/06/2022
  • Omvang: 407
  • Reeks: Skyward boek 3 
  • ISBN-Code: 9789083167633
  • Prijs: € 24,99
  • Waardering: * * * *


https://www.standaardboekhandel.be/p/cytonic-9789083167633


Dankjewel Iceberg Books voor dit geweldige Recensie-exemplaar <3