De ballade van slangen en zangvogels - Suzanne Collins recensie

10-06-2020

Ambitie motiveert hem.
Competitie drijft hem.
Maar macht kent een prijs.

Het is de ochtend van de boeteceremonie waarmee de tiende jaarlijkse Hongerspelen worden ingeluid. In het Capitool bereidt de achttienjarige Coriolanus Snow zich voor op zijn enige kans op roem en succes, als mentor in de spelen. Zijn ooit zo machtige familie heeft het moeilijk en hoe het hun verder zal vergaan, hangt af van Coriolanus' prestaties. Hij moet charmanter, slimmer en geraffineerder te werk gaan dan zijn medestudenten en zijn tribuut naar de overwinning helpen.

Maar het zit hem niet mee. Hij krijgt de vernederende opdracht om mentor te zijn van de vrouwelijke tribuut uit district 12, het laagste van het laagste. Vanaf nu zijn Coriolanus en zijn tribuut verbonden door hun lot: iedere keuze die hij maakt kan leiden tot gunst of mislukking, zege of ondergang. In de arena zal worden gevochten tot de dood. Buiten de arena begint Coriolanus mee te leven met zijn tribuut... en moet hij kiezen wat hij belangrijker vindt: de regels blijven volgen of doen wat nodig is om te overleven.

Toen de trilogie van The Hungergames net uitkwam, was ik meteen grote fan. Ik heb de boeken in een sneltempo uitgelezen en ik was meteen verkocht! Ik had enorm genoten van de serie en ik vond het jammer dat deze al eindigde na de drie boeken. Tot eindelijk Suzanne Collins besloot om een 4e boek in de serie uit te brengen. Ik stond meteen te springen en was dan ook superblij toen deze in de brievenbus verscheen.

Ik heb er 1 woord voor..... WOW. Dit boek was geweldig. Al die kleine details die erin verwerkt waren, dat meteen doen terugdenken aan elementen in de trilogie. Ik had zelfs kippenvel! Alle elementen en details klopten en hadden een verwijzing naar de andere boeken waardoor je het gevoel had dat het volledige plaatje klopte. Het voelde voor mij aan als het laatste puzzelstukje dat nog ontbrak aan de trilogie.

Het boek gaat vooral over de jeugdjaren van President Snow. Hierbij krijgen we een uitgebreide kijk in zijn leven en zien we hoe hard hij heeft moeten vechten en werken om de positie van President te behalen. Hij had het niet gemakkelijk toen hij jonger was, hij zweefde op het randje van armoede en moest de schijn hoog weten te houden voor de rest van het Capitool. Ik had een zekere sympathie voor zijn personage ontwikkeld, hij zag zo hard af en moest elke dag zijn best doen om terug een plaatsje aan de top te bereiken. Ik had bewondering voor hem ontwikkeld terwijl ik hem in de trilogie enkel verafschuwde. Er ligt zoveel schuil achter zijn donkere personage dat hij een fascinerend onderwerp wordt.

Ik zag veel lezers zeggen dat ze zich enorm stoorden aan het boek, dit had ik dus totaal niet! Ik vond het geweldig en verassend. Het is een 'Hungergames- boek' dat net dat tikkeltje anders is, en wat het zo speciaal en fascinerend maakt. 

Ik vond het een geweldig boek en ik zou hem zo opnieuw kunnen lezen! Het heeft mijn interesse in The Hungergames nieuw leven ingeblazen waardoor ik de hele serie nog eens opnieuw wil lezen. Hij leest heel vlot en het is naar mijn mening een echte page turner. De spannende delen worden afgewisseld met minder spannende delen, die nog steeds de aandacht erbij houden doordat ze belangrijke informatie bevatten of verwijzingen naar de andere boeken. Zo merk je dat de boeken echt aan elkaar verbonden zijn. Een echte must-read als je het mij vraagt!!!!

  • Auteur: Suzanne Collins
  • Genre : Young Adult
  • Thema's : The Hungergames, historie, goed en kwaad,...
  • Uitgeverij: Van Goor
  • Publicatie datum: Mei 2020
  • Omvang: 592 pagina's
  • Waardering: * * * * *

Dankjewel Lannoo voor dit geweldige recensie exemplaar <3