De engelenmoord - Bjorn Van den Eynde recensie

19-06-2023

Een wervelende zoektocht door België met een Vlaams-Waals duo

De achttienjarige Julie Dumoulin wordt de keel afgesneden met een stuk vinylplaat van Angèle. Niet veel later wordt ook haar vriend dood teruggevonden, zijn handen afgezaagd en zijn mond volgepropt met rubber. De gruwel doet meteen denken aan een reeks onopgeloste moorden in België aan het einde van de jaren negentig, toen soortgelijke feiten het hele land teisterden.

De seriemoordenaar van toen is terug. Dat beseft ook de jonge en onervaren rechercheur Marjolein De Vriese. Het was de laatste zaak waar haar vader aan werkte voor hij werd vermoord. Marjolein is vastbesloten zijn werk af te maken.

Samen met de uitgebluste rechercheur Nathan Durnez gaat ze aan de slag bij de federale politie in Brussel. Al snel worden de twee in een wreed spel van raadsels en codetaal het hele land rondgestuurd, terwijl er ondertussen maar slachtoffers blijven vallen. Wat wil de dader hun vertellen? En wat hebben de zaken uit het verleden, die ook Marjoleins traumatische jeugd tekenden, hiermee te maken? De waarheid ligt verborgen, diep in het hart van ons land.

Waanzinnig spannend! Je krijgt geen enkele seconde ademruimte, het ene spannende moment volgt het andere op. Dit boek leest dan ook als een gigantische sneltrein. 10 000 Kleine puzzelstukjes die langzamerhand in elkaar beginnen te passen. Het ene raadsel roept het andere op. En het is een adembenemende speurtocht naar antwoorden. 

Het duo Durnez-Devriese vind ik een geweldige combo in dit verhaal. Ze vullen elkaar heel goed aan op het speurdersvlak. Op een vreemde manier krijgen ze toch een band met elkaar, waardoor ze elkaar heel goed gaan aanvullen tijdens deze speurtocht.

Het boek zit boordevol spanning. Op sommige momenten voelde ik mijn hart ook echt sneller kloppen, door alle raadsels en de hoeveelheid spanning die alleen maar toeneemt. 

Ik vind het ook een heel gedurfd verhaal. Het haalt heel veel gevoelige thema's aan; zowel uit het verleden als uit het heden. Ik vind dit persoonlijk ook een heel goede uithaal naar de maatschappij waarin we nu leven. Dit boek laat zien dat rijke mensen met veel invloed, jammer genoeg met veel weg kunnen komen. 

Wat ik ook echt geweldig vind, is dat het verhaal zich afspeelt in België. Dit maakt dat veel plaatse toch 'herkenbaar' zijn, waardoor je je extra betrokken voelt naar het verhaal toe. 

Persoonlijk vond ik sommige scènes wat moeilijker om te lezen. De folter scènes, deden mij soms toch even slikken. Bij DE bepaalde scène naar het einde toe vond ik dit nog moeilijker om te lezen. Ik weet en begrijp dat dit de meest cruciale scène uit het boek is, maar toch vond ik het best moeilijk om doorheen deze scène te komen. 


Kort samengevat: Ik heb het vervolg boek nodig! Dat einde heeft mij met zoveel meer raadsels achter gelaten. Ik ben echt helemaal in de war en ik heb antwoorden nodig. ( Dit bedoel ik natuurlijk op een positieve manier! ). Ik vond dit boek echt geweldig om te lezen en heb enorm genoten van Bjorn zijn schrijfstijl. Kortom; weer een pareltje zoals altijd. 


Over het boek: 

- Auteur: Bjorn Van den Eynde 

- Genre: Thriller 

- Thema's: België, Congo, raadsels, verleden, moord, foltering, ... 

- Uitgeverij: Pelckmans 

- Publicatie datum:25/05/2023

- Omvang: 486 bladzijden

-ISBN-Code: 9789463373135

- Waardering: * * * *