De geur van groen - Pamela Sharon Recensie

06-02-2020

"origineel, intiem en een ontroerend verhaal over vriendschap, liefde en vertrouwen in jezelf."

Raaf is een doorsnee meisje van zestien. Ze houdt van lezen en is dol op haar beste vriendin May-Lin. Het enige wat haar leven anders maakt dan dat van de meeste tieners is dat ze blind is. Gelukkig vertelt May-Lin haar hoe kleuren ruiken en voelen. Zij creëert daarmee een wereld voor hen samen. Maar dan gebeurt er op een dag iets wat Raafs leven totaal op zijn kop zet en alle kleuren laat verdwijnen. In een wereld die niet alleen haar kleur maar ook haar glans kwijt is, moet Raaf haar eigen weg zien te vinden. 

"Ik heb een boterham met kaas gevonden die eigenlijk een pistolet brie bleek te zijn"

Als trouwe fan van de podcast 'I Write Better Than I Talk', moest ik natuurlijk ook alle boeken lezen van de auteurs. Ik had ze bijna allemaal gelezen behalve de geur van groen. En nu kwam hij eindelijk aan de beurt! 

Eerst en vooral vind ik het een leuke cover! Al die kleuren maken het heel erg vrolijk en je bent direct in een goede stemming om aan het boek te beginnen. Ook het verhaal leek me heel erg leuk. Ik stond dan ook te springen om het te lezen nadat ik een berichtje had gekregen dat mijn boek geleverd was. 

Wat een mooi en ontroerend verhaal. Het sleurt je volledig mee van begin tot einde. Ook de verwerking met de kleuren vond ik heel speciaal en ontroerend. We staan er vaak niet bij stil maar heel veel kleuren hebben een betekenis, of we geven er een betekenis aan. Ik vind het prachtig dat de schrijfster dit heeft verwerkt in het verhaal. Zo kunnen we de wereld van anderen begrijpen die niet zo goed of zelfs niet kunnen zien. 

Het verhaal laat zien dat je je niet moet laten beperken tot jouw beperking. Soms kan je ook kracht uitputten uit iets wat jouw mogelijkheden belemmert. Het laat je zien dat mensen ook meer zijn dan alleen hun beperking. En dat vind ik een mooie boodschap die de schrijfster wil meegeven. Het is niet omdat je blind bent dat je niet kan zien. Mensen die slechtziend of blind zijn, zien de wereld alleen op een andere manier dan wij. En dat vond ik zo mooi aan het verhaal! 


Ook de schrijfstijl is heel goed, waardoor je direct in het verhaal word gesleurd. Het neemt je mee van begin tot einde en het laat je niet meer los. 

Een prachtig en ontroerend debuut. Ik zou zeker meer willen lezen van de schrijfster! 


  • Auteur: Pamela Sharon
  • Genre: Young Adult
  • Thema's: Beperking, vriendschap, liefde, vertrouwen, verdriet
  • Uitgeverij: Moon 
  • Publicatie datum: mei 2019
  • Omvang: 206 pagina's 
  • Waardering: ****