De laatste dans - Bes Ceyssens Review

17-11-2019

young adult, dansen, ballet, paranormaal, debuut, van eigen bodem, Nederlands
Een huiveringwekkend debuut over je passie volgen en tot het uiterste gaan. Een pageturner voor young adults.
Het leven van Freyde draait volledig om dansen. Haar grootste wens is om professioneel ballerina te worden. Als ze toegelaten wordt tot de koninklijke dansacademie, lijkt haar droom in vervulling te gaan. Maar vanaf Freydes achttiende verjaardag verandert alles. Ze krijgt nachtmerries en telkens als ze voluit moet dansen, voelt ze hoe iemand haar lichaam overneemt. Uiteindelijk ontdekt Freyde dat ze bezeten is door een beroemde, dode danseres. Freyde kan dit onwaarschijnlijke geheim onmogelijk met haar vrienden, leraren of ouders delen. Ze voelt zich alleen en gevangen in haar eigen lichaam. 

Het verhaal van Freyde is net uit, en wat een rollercoaster was het! Ik hou van paranormale dingen en vond het daardoor ook superfijn om verrast te worden door het verhaal! Laat ik eerst al dit zeggen. Ik vind Freyde een kei leuke naam voor het hoofdpersonage! Ik  vind dat de naam 'Freyde' daardoor nog extra karakter geeft aan het hoofdpersonage. 

Laten we beginnen bij de schrijfstijl. Wat een mooie en schrijfstijl! De scènes zijn super mooi en gedetailleerd beschreven. Het lijkt alsof je het kostuum van Freyde in het zwanenmeer bijna zelf kan aanraken. De laatste scène van Rosalind waarin Rosalind zelf in het zwanenmeer danst .... Wow! Het lijkt alsof we zelf in de schoenen van Rosalind staan. We dansen bijna zelf de partituur van het zwanenmeer tot het einde, door de ogen van Rosalind. We voelden bijna zelf de pijn en de hartverscheurende klap. onze wereld leek zelf stil te staan. 

Ik vond het geweldig hoe het boek werd ingezet. Zo wisten wij al meer dan Freyde zelf. Dit gaf ons de kans om zelf voorop te denken over de gebeurtenissen die zouden kunnen plaatsvinden. De beginscène zorgde ervoor dat we al direct in het verhaal gezogen werden. De verhaallijn bouwt zich geleidelijk aan op, waardoor we steeds meer zicht krijgen op het leven van Freyde en het verhaal van Rosalind. 

Laat ik wel even zeggen dat ik best verrast was door het einde! Het was heel schokkend, en laat ik zeggen dat ik het best wel erg vond. Ik ga niet te veel verklappen, maar ik dacht dat het anders afgelopen zou aflopen of een andere wending zou nemen. Dat de rust zou terugkeren in het leven en het hoofd van Freyde. Maar niets is minder waar zo blijkt. Het einde van het verhaal vond ik heel aangrijpend en bijzonder goed geschreven. Naar mijn mening zijn de laatste scènes daardoor ook de beste delen uit het boek en zullen me het meeste bijblijven. het is een geweldig verhaal met een verrassend en spannend einde! 

Ik zou het boek zeker aanraden aan alle young adult lezers vanaf 15 jaar! Het is een echte pageturner. 

Ik kijk er naar uit om meer werk van dezeschrijfster te lezen!! 


  • Auteur: Bes Ceyssens
  • Soort boek: Young Adult
  • Uitgeverij: Clavis B.V.B.A
  • Verschenen: maart 2019
  • omvang: 202 pagina's
  • Waardering: ****