De laatste wens - Andrzej Sapkowski recensie

30-01-2020

Het eerste boek in The witcher / De hekser serie. 

De laatste wens is het eerste boek van Andrzej Sapkowski over de avonturen van herser Geralt. Een collectie korte verhalen vol magie en monsters.

Geralt valt berhoorlijk op, met zijn witte haar en doordringende ogen, zijn cynische houding en totale gebrek aan respect voor autoriteit.... Maar hij is veel meer dan zijn indrukwekkende houding doet vermoeden. Geralt is een hekser, een man met magische krachten die van hem een briljante vechter en een genadeloze huurmoordenaar maken. Zijn doelwitten? Verachtelijke monsters die het land terroriseren. 

Als beschermer van de onschuldigen ontmoet Geralt incestueuze koningen met ondode dochters, wraakzuchtige geesten, schreeuwende harpijen vampiers met relatieproblemen en wanhopige demonen. Velen zijn kwaadaardig, sommigen zelfs verdorven, maar het belangrijkste is dat de meesten niet zijn wie ze lijken. 

Ik keek er best naar uit om dit boek te lezen. Ik vond de eerste afleveringen van de netflix echt slecht. Ik begreep er niet veel van en de chronologie maakte het onnodig verwarrend. Tot Jaskier het liedje begon te zingen 'Toss a coin to your witchter' Sindsdien zit het liedje elke dag in mijn hoofd en heb ik de netflix serie een nieuwe kans gegeven. Maar daarbij hoort ook dat ik het verhaal volledig wil begrijpen. En wat is er beter dan een serie te blijven kijken tot je alles tot in de puntjes begrijpt? Inderdaad de boekenserie. Dus ik heb gelijk alle boeken besteld en ondertussen boek 1 er al van uitgelezen. 

Ik vind het een aangenaam boek om te lezen. Het zijn allemaal kortverhalen over de hekser Geralt. Het is een leuk boek en je krijgt een brede kijk op het leven en de wereld van de hekser. Bij elk verhaal komen we steeds meer te weten over hoe de hekser in elkaar zit en leren we hem steeds beter kennen. 

Er zijn redelijk veel personages die aanbod komen in het boek. Dit is soms best verwarrend en veel om te onthouden. Ik begon alle personages kort op te schrijven om zo een overzicht te bewaren over wie welk personage is. 

Het boek leest gemakkelijk weg en doordat het kleinere verhalen zijn word je niet overspoeld met een overvloed aan informatie. 

  • Auteur: Andrzej Sapkowski 
  • Genre: Fantasy 
  • Thema's: Geweld, misdaad, liefde, 
  • Uitgeverij: Luitingh - Sijthoff
  • Publicatie datum: 1993 (oorspronkelijk in het Pools) 2011 in het Nederlands
  • Omvang: 335 pagina's 
  • Waardering ***