De oceaan van Mare - Kirstin Vanlierde Recensie

20-12-2022

In gedachten hoort hij het Mendel weer zeggen: 'Je zou dieper willen.'

Ja.

Het is zelfs geen besluit, het is een feit. Robin controleert de toestand van zijn flessen. Dan peutert hij de knoop los waarmee het touw is vastgemaakt aan zijn riem. Zodra het loslaat, lijkt het niet meer dan een heel lang, smal lintje kelp dat wiegend in de stroming van hem wegdrijft.

Robin blijft het niet nakijken. Hij richt zijn blik naar beneden, naar de blauwe gloed die op hem wacht, en duikt. Dieper.

In het enorme serrecomplex waar de werelden bewaard worden, weeft de jonge Robin de verbindingen die de planten nodig hebben om te herstellen van een zware plaag. Zijn beste vriendin Reya helpt waar ze kan. Maar wanneer de serres worden opgeschrikt door schokken en onregelmatige trillingen, wijst alles in de richting van de Poseidonkoepel. De antwoorden zijn te vinden op de bodem van de oceaan. Maar hoe kom je daar als je doodsbang bent van water?

De oceaan van Mare

is het vervolg op De serres van Mendel en De wortels van de wereld, maar kan ook afzonderlijk gelezen worden.

De oceaan van mare sprak me aan door de cover. Er is zoveel te zien, met zo weinig kleuren, maar heel veel blauw tinten. Dit vond ik onwijs fascinerend, waardoor mijn aandacht voor dit boek gewekt was.


Ik moet even bekennen dat het wel even wennen was aan het verhaal. Ik had best even tijd nodig om echt in het verhaal te komen. Het verhaal is best apart, wat het heel uniek maakt. Het is een vervolg op een eerdere reeks, maar hij kan afzonderlijk gelezen worden. Hij kan inderdaad wel afzonderlijk gelezen worden, maar ik vind het toch jammer, want ik had echt sterk het gevoel dat ik belangrijke informatie miste. Ik miste echt cruciale informatie om me ten volle te kunnen inleven in het verhaal.


Dat gezegd zijnde; vond ik dit verhaal best bijzonder. Ik kon geen leeftijd op het boek plakken. Het ene moment dacht ik dat ik een boek voor volwassene aan het lezen was en een tijdje later dacht ik dat het een kinderboek was. Ik kan dit moeilijk beschrijven, maar dit maakte dit boek zo onwijs fascinerend.

Tussen de lijntjes door kwamen er ook heel wat inspirerende onderliggende boodschappen aan bod. Een van de belangrijkste lessen die uit het verhaal voorkomt, is het overwinnen van angsten. Als je je angsten durft te overwinnen, kan er een heel nieuwe wereld voor je opengaan ...

Ik vond het zelf ook heel fijn om naar de gekke quotes in het boek te zoeken. Soms kwamen er echt bizarre citaten of quotes voorbij, wat dit boek nu net nog een tikkeltje meer karakter gaf.


Ik zou dit boek aanraden voor kinderen die boven de 12 jaar zijn. Onder de twaalf jaar vind ik het naar mijn mening te moeilijk en gaan de belangrijke boodschappen verloren gaan.


Over het boek:

  • Auteur: Kirstin Vanlierde
  • Genre: Kinder/ jeugdboek
  • Thema's: Onderwaterwereld, angsten overwinnen, vriendschap, ...
  • Uitgeverij: Pelckmans
  • Publicatie datum: 25/10/2022
  • omvang: 173 pagina's
  • ISBN-Code: 9789464019476
  • Waardering: * * * *