De Tweede Stem - Elin Meijnen recensie

25-05-2021

Er zijn een heleboel middelbarescholieren die graag willen lezen, maar schrikken van een dik boek. Speciaal voor deze lezers komen wij met korte, toegankelijk geschreven novelles: de BLOSSOM BOOKS SHORTIES.

Mette is blij en vooral opgelucht dat ze ervoor heeft gekozen om van school te wisselen. Alles is hier anders; de leerlingen, de lokalen en - het allerbelangrijkste - de docenten. Met haar zangtalent weet ze de hoofdrol in de schoolmusical te bemachtigen, waar ze haar nieuwe beste vriend Eddy ontmoet en de nogal directe scriptschrijver Flo.

Hier weet niemand wat er vroeger is gebeurd. Dat heeft ook niet, want Mette wil er nooit meer aan denken. Totdat de komst van een nieuwe docent alles verandert. Mette dacht dat ze het verleden achter zich had gelaten, maar kan dat eigenlijk wel?

Ik heb ervoor gekozen om dit boek te lezen, omdat het boek mij aansprak vanaf het begin. Het boek had in mijn ogen een mysterieuze cover die mij vragen deed stellen bij de titel. Ik had absoluut geen idee waarover het boek zou kunnen gaan (sorry ik lees bijna nooit de achterflap van een boek). Hij stond al een tijdje mooi te wachten in mij boekenkast. Tot ik het op een late avond van de plank nam om erin te beginnen. 

Ik heb het boek in 1 teug volledig uitgelezen, wat niet zo vaak voorkomt bij mij. Ik vloog er meteen in en het boek had me onmiddellijk volledig in zijn macht. Het verhaal vond ik heel interessant en ik wou steeds meer te weten komen over het mysterieuze personage 'Mette'. Ik had vanaf het begin het gevoel dat er meer om het personage hing dan dat we op het eerste zicht te weten kwamen in het verhaal. 

Ik vond het heel leuk dat het verhaal ook voor de helft verteld werd aan de hand van Flashbacks. Dit gaf een duidelijker beeld aan het verhaal en dit gaf ons ook een bredere kijk in het verleden van het hoofdpersonage. Wat ik wel jammer vond aan de flashbacks, was dat het voor mij in het begin onduidelijk was hoe oud Mette in het begin was. Ik dacht eerst dat het ging om Mette als kleuter. Er komt een broekplas-scène aan bod en schrik om naar het toilet te gaan. Dit deed me in eerste instantie denken aan de kleuter leeftijd. Een aantal pagina's later ging Mette ineens zalmpasta maken. Daardoor twijfelde ik enorm aan de leeftijd van Mette. In het begin kwam ze heel kinderlijk en jong over om een paar pagina's verder (terwijl er zich geen tijdssprong voordoet) de rol van de volwassene op zich te nemen om voor haar moeder te zorgen. 

Daartegenover vond ik het verhaal wel heel aangenaam om te lezen. We zien Mette verder openbloeien tot een jonge zelfstandige puber die haar weg zoekt in het leven en haar interesses probeert te vinden. We ontdekken samen met haar wie ze is en dat vond ik een heel mooi proces om te kunnen volgen. 

Boek specificaties: 

  • Auteur: Elin Meijnen
  • Genre: Young Adult
  • Thema's: Famillie, LGBTQ+, zingen en vriendschap
  • Uitgeverij: Blossom Books 
  • Publicatie datum: 25/03/2021
  • ISBN-Code: 9789463492218
  • Prijs: €10,OO
  • Waardering: * * * *