Dief van de nacht - Holly Black recensie

18-05-2023

We denken allemaal dat onze schaduw niets meer is dan ons lichaam dat het licht blokkeert.

Maar wat als we het mis hebben?

In Charlie Halls wereld is iets bijzonders aan de hand. Een schaduw is niet alleen een stille volger, maar bevat alle mysteries die de eigenaar geheim wil houden of tentoon wil stellen. Om uiting te geven aan hun persoonlijkheid kiezen sommige mensen ervoor hun schaduw naar believen aan te passen, als statussymbool of ter vermaak, maar dit is niet zonder risico. Er wordt namelijk gefluisterd dat dergelijke aanpassingen grote gevolgen kunnen hebben en je zelfs je leven kunnen kosten.

Charlie is een jonge barvrouw die een extra zakcentje verdient door zich te laten inhuren voor allerhande vuile klusjes. Ze woont samen met haar vriend Vince, een lieve, rustige jongen die al zolang Charlie hem kent zonder schaduw door het leven gaat. Volgens haar zus Posey is dat een duidelijk teken dat er iets mis is met Vince, maar Charlie wil er niets over horen. Tot ze betrokken raakt bij de speurtocht naar een mysterieus boek en daarnaast ook nog eens een moord probeert op te lossen. Het spoor voert naar niemand minder dan Vince. Ze wil het niet geloven, maar de twijfel slaat toe: hoe goed kent ze hem eigenlijk?

Ik begon met een bang hartje aan dief van de nacht. Ik heb nu al een paar boeken gelezen van Holly Black, die me sterk tegenvielen. Hoewel ik enorme fan ben van haar Elfhame-serie.

Het verhaal begon wel heel goed. Het mysterie zat er meteen in en het zorgde ervoor dat je onmiddellijk in het verhaal zat. Na een tijd begon het verhaal voor mij heel erg onduidelijk en verwarrend te worden. De wereldopbouw was naar mijn mening vrij onduidelijk. Een legende vooraan had welkom geweest, en was misschien handiger geweest om het verhaal beter te begrijpen.

Naar mijn mening, verdween de spanning er ook wat uit, naarmate het verhaal vorderde. Het begon wat langdradiger over te komen. Dit in combinatie met de onduidelijkheid, maakte dat ik me hier echt moest doorsleuren.

Een vriendin van mij had dit boek ook gelezen. Zij vertelde me dat het vanaf het midden veel beter en spannender werd. Dit is voor mij niet gebeurd.

Ik denk dat ik geen boeken van Holly Black meer ga lezen buiten het nieuwe boek van de Elfhame-serie.


Over het boek:

- Auteur: Holly Black

- Genre: Fantasy

- Thema's: Fantasie, vriendschap, vertrouwen, stelen, ...

- Uitgeverij: Boekerij

- Publicatie datum: 20/06/2022

- Omvang: 568 pagina's

- ISBN-code: 9789402317978

- Waardering: * *


https://www.standaardboekhandel.be/p/dief-van-de-nacht-9789402317978