Dubbelleven - Chinouk Thijssen recensie

28-03-2020

Ivy Maron heeft alles. Een gelukkig gezin, 2 boezemvriendinnen en sinds kort het meest geweldige vriendje van de wereld. Maar al snel komt hier verandering in.

Thuis loopt alles verkeerd en maken haar ouders meer ruzie dan voorheen. Ook haar vriendje Sander begint zich vreemd te gedragen, hij heeft meer en meer geheimen voor haar, en heeft last van stemmingswisselingen. Wat weet ze eigenlijk van hem? Is hij wel zo goed als hij haar laat geloven? 

Haar beste vriendinnen betrekken haar ook minder bij hun afspraakjes dan anders. Ivy voelt zich alleen en geraakt verzeild in een wereld die te gevaarlijk is en die haar meesleept naar een donkere plek. Geraakt ze hieruit? Of gaat ze eraan ten onder?

Een realistisch en meeslepend verhaal over een meisje dat zichzelf letterlijk verliest in de liefde. Voor Young Adults.

Ik zat al een tijdje te wachten op een nieuw boek van Chinouk Thijssen, en kon dan ook niet wachten om in het nieuwe verhaal te beginnen toen de postbode ditbracht. En laat ik al even zeggen,... Het was het wachten meer dan waard! 

Je wordt van het begin al meteen in het boek gesleurd.We maken eerst kennis met Ivy en de mensen rondom haar. We leren haar vriendinnen, ouders, school en haar nieuwe vriendje kennen. Al gauw komt er een deuk in het perfecte plaatje van Ivy. De geheimen blijven zich opstapelen en ze geraakt verstrikt in een gevaarlijke wereld. Het ene spannende moment volgt het andere op. En je zit van begin tot einde op het randje van je stoel. 

De personages zijn goed beschreven en zeer realistisch. Het lijkt alsof dit het verhaal kan zijn van je eigen buurmeisje of een vriendin die je kent. De vriendinnen en Ivy zelf zijn een weerspiegeling van jongeren uit het dagelijkse leven met dagelijkse problemen. Ouders die niet veel thuis zijn, problemen met vriendjes, ruzies tussen ouders, .... Deze alledaagse dingen maken dat het heel herkenbaar is waardoor je jezelf gemakkelijk kan inleven in de situaties en de scènes. 

Het fascineerde mij vooral hoe een lief en onschuldig meisje geleidelijk aan verzeilt geraakt in een gevaarlijke wereld door omgang met de verkeerde personen. We zien haar steeds meer en meer haar grip op de wereld verliezen en afgezonderd worden van de mensen van wie ze het meeste houdt. 

Ik weet niet hoe Chinouk het doet, maar ze slaagt er toch steeds in een geweldig spannend verhaal te schrijven. Ook al is het geen thriller, ik zat toch op het randje van mijn stoel doorheen heel het boek. Een echt meesterwerk van eigen bodem! 

  • Auteur: Chinouk Thijssen
  • Genre: Young Adult
  • Thema's: Vriendschap, afzondering, vertrouwen, schulden, drugs,...
  • Uitgeverij: Clavis Young Adult
  • Publicatie datum: Maart 2020
  • Omvang: 232 pagina's 
  • Waardering: * * * * *