Hard Hart - Ish Ait Hamou recensie

04-05-2020

De jonge Tom Macleigh laat de bedrukte sfeer van zijn ouderlijk huis en de voorspelbaarheid van zijn saaie provinciestadje achter zich om te gaan studeren aan de universiteit van Boston. In de anonimiteit van de grootstad bloeit de teruggetrokken jongeman langzaam open:

hij staat op eigen benen, maakt enkele intrigerende nieuwe vrienden en komt in de ban van zijn bloedmooie studiegenote Rachella.

Verlegen als hij is, durft Tom haar niet aan te spreken en verliest hij zich in dagdromen. Hij krijgt ook steeds meer af te rekenen met onverklaarbare woedeaanvallen waarin hij het contact met de werkelijkheid compleet verliest. Maar wanneer Rachella een donkere periode doormaakt, blijkt hij toevallig de juiste man op de juiste plaats. Ze groeien gaandeweg naar elkaar toe. Wordt de liefde voor Rachella zijn redding of zijn ondergang?

Ik heb alle boeken van Ish Ait Hamou geleend van mijn mama, die een grote fan is van Ish! Ik heb 'hard hart' een tijdje geleden eens gelezen, en heb hem dit weekend nog eens gelezen omdat ik besloten heb om er nog een recensie over te schrijven.

De titel van elk hoofdstuk is steeds hetzelfde. Dit leek mij heel raar toen ik er net in begon. Ik dacht eerst dat het om een productiefout ging, want elk hoofdstuk met dezelfde titel beginnen vond ik nogal vreemd. Na een tijdje lette ik niet meer op de titels. Toen ik het boek eenmaal uit had begreep ik vanwaar de titel kwam waar elk hoofdstuk mee begon. Toen vielen ook alle puzzelstukjes in elkaar.

Het verhaal komt rustig op gang. Het vertelt het verhaal van een jongen, Tom, die naar de universiteit vertrekt. We worden direct in het verhaal meegesleurd doordat er een heleboel drama zich al onmiddellijk afspeelt op de eerste pagina's. Tom vertelt over zijn gezin en hoe het langzaam uit elkaar is gegroeid. Hij vertelt over hoe hij als klein kind moest opgroeien in een koud nest. Dit is heel aangrijpend en triestig om te lezen, waardoor we meteen doorhebben dat het zeker geen 'feel good roman' is.

Het verhaal wordt verteld vanuit het 'IK- personage'. Dit zet het verhaal naar mijn mening extra kracht bij. Dit maakt het verhaal des te aangrijpender en meer choquerend. We ziend de lijdensweg die Tom aflegt naar een gelukkig bestaan. Zijn leven verloopt met ups en downs en hij verbloemd de 'downs' niet. Het is heel confronterend doordat het lijkt alsof iemand het tegen jou vertelt.

Ik vond het personage van Rachella heel fijn om te lezen. Ze is een onschuldige brave studente die haar best doet om de lessen te volgen op de universiteit. Haar personage is heel vriendelijke en een tikkeltje naïef waardoor je direct een band creëert met haar. Het personage van Tom daarentegen is meer dynamischer. Hij begint als een brave en onschuldige jongen, die opgegroeid is in een slechte thuissituatie. Het brave en het onschuldige mindert naarmate het verhaal vordert. Je merkt dat het personage veranderd, ook al doet hij nog niets verkeerd. Tegen het midden van het verhaal worden zijn gedachten duisterder en ziet hij zichzelf eerder als het middelpunt. Door deze veranderingen veranderde ook mijn gevoel naar Tom toe. Ik vond hem niet langer het brave onschuldige jongetje van vroeger, maar eerder een duistere en schrikwekkendere verschijning. Ik kreeg een averechts gevoel naar hem toe.


Mijn gevoel over het boek:

Het is heel goed geschreven en ik vond het ook fijn om te lezen. Het verhaal zelf sprak me niet volledig aan, waardoor ik niet volledig in het boek werd meegesleurd. Doordat het verhaal me niet volledig aansprak vond ik het soms ook iets moeilijker om erdoor te gaan. Het is zeer goed geschreven met een literaire 'touch' wat een absolute meerwaarde is voor het boek. Ik vind dat Ish een prachtige schrijver is met oog voor detail. Hij kan dingen en scènes heel goed beschrijven op een bijna kunstzinnige manier. Het verhaaleinde heeft me helemaal omver geblazen, want ik zag het helemaal niet aankomen! Ik was er ook even niet goed van. Ik had even nodig om het einde te verwerken. Het verhaal op zichzelf zat goed in elkaar. Het had een rustige opbouw, een lichte opbouw van de spanning vanaf het midden en een explosief einde.


  • Auteur: Ish Ait Hamou
  • Genre: Roman
  • Thema's: Geweld, dagelijkse leven, liefde
  • Uitgeverij: Manteau
  • Publicatie datum: Januari 2014
  • Omvang: 160 pagina's
  • Waardering: * * *