Havenfall - Sara Holland recensie

31-03-2020

Maddie's grootste droom is om de herberg van haar nonkel over te nemen in de toekomst. Deze herberg is haar favoriete schuilplekje, weg van de menselijke wereld. Haar kleine veilige haven. 

De herberg is geen doodgewone herberg. Het is een verbinding tussen de magische werelden die onder de herberg verborgen liggen en daar met elkaar verbonden zijn. Maggie kijkt er zo naar uit om haar zomervakantie door te brengen bij haar nonkel in de herberg en om de kneepjes van het vak te leren. Maar niets is zo mooi als het lijkt. De herberg wordt aangevallen door een onbekende vijand en haar droom dreigt in het water te vallen. Ze is genoodzaakt om de taken van de herbergier op zich te nemen nadat hij in een soort van coma is geraakt. 

Gaat het Maddie lukken om de zware taken van de herberg op zich te nemen? Lukt het haar om de vrede te bewaren tussen de magische werelden of dreigt er zich een nieuwe oorlog voor te doen? Wie kan ze nog vertrouwen en wie niet? 

Wat een prachtige cover is dit! Voor degenen die hem nog niet hebben zien passeren op sociale media, dit boek is een ware streling voor het oog. De Nederlandse versie heeft een slotje op de voorkant dat je moet opendoen, alvorens je in het boek kan beginnen. Dit is zo cool! Ik kon dan ook niet beginnen om in Havenfall te beginnen en ben er meteen ingedoken zodra hij bezorgd werd.

Op de eerste pagina's van het boek staat heel veel informatie over de verschillende magische werelden en een stukje van hun voorgeschiedenis. Dit is eventjes een overstroming van informatie, maar als je deze gewoon rustig doorleest is dat voldoende. Het is een kleine nood aan informatie die ook tijdens het verhaal regelmatig aangehaald en verduidelijkt word. 

Het verhaal komt rustig op gang en wordt verteld vanuit Maddie's personage. We krijgen vanaf het  begin een goed beeld op haar persoonlijkheid en verleden en dit schept direct een band met het hoofdpersonage. Doorheen het verhaal wordt er een milde spanning opgebouwd. Die soms wegzakt en daarna weer terug verschijnt. Dit houdt aan tot het einde van het verhaal waar de spanning ineens losbarst en je van de ene plottwist in de andere terecht komt. Geweldig! 

Ik vond de andere personages ook heel fijn om te lezen. Doordat ze doorheen het hele verhaal redelijk mysterieus blijven, was het als lezer -net zoals Maddie- raden naar wie wel te vertrouwen was en wie niet. De personages zijn niet tot in detail beschreven waardoor we onze eigen fantasie kunnen aanspreken en er zelf nog een beeld aan kunnen geven. Dit maakt het nog meer mysterieuzer naar sommige personages toe. 

De plaatsen die aangehaald worden in het boek zijn grotendeels dezelfde plaatsen waardoor het niet verwarrend wordt met irrelevante plaatbeschrijvingen. Dit vond ik fijn om te lezen, want de nadruk werd hierdoor op het mysterieuze verhaal gelegd, en ging niet verloren door onnodige ingewikkelde plaatsen. 

Ik vond het een fijn boek om te lezen en heb er heel erg van genoten. Vooral het einde was voor mij een absolute topper! Zeker een aanrader voor alle Young Adult en Fantasy fans! 

  • Auteur: Sarah Holland
  • Genre: Young adult, fantasy
  • Thema's: Vertrouwen, magische werelden, dreigende oorlog
  • Uitgeverij: Blossom Books
  • Publicatie datum: Maart 2020
  • Omvang: 300 pagina's
  • Waardering: * * * *

Dankjewel Blossom Books voor dit geweldige recensie exemplaar!