Het koninkrijk - Jess Rothenberg Review

09-12-2019

"Wat als ze leefden nog lang en gelukkig niet zo mooi is als het lijkt."

WELKOM IN HET KONINKRIJK.....

Het koninkrijk is een fantasy-pretpark waar gasten worden ondergedompeld in een wereld vol virtuele draken, gigantische kastelen en hightechwezens. Ana is een van de zeven fantasisten, android-prinsessen die zijn ontworpen om de dromen van bezoekers waar te maken. 

Maar Ana's sprookje verandert in een nachtmerrie wanneer ze beschuldigd wordt van de moord op parkmedewerker Owen. Met behulp van getuigenissen, verhoren en Ana's eigen herinneringen wordt een sprookje ontrafeld vol liefde, leugens en wreedheid- een verhaal over wat het écht betekend om mens te zijn.

Ik had het boek al een aantal keer zien passeren op Instagram, en ik was opslag verliefd op de cover. Ik kies vaak boeken op basis van hun cover. "Don't judge a book by its cover" is een quote die niet voor mij is weggelegd. En ook dit exemplaar is daar weer eens een bewijs van. Ik hou van deze combinatie van zwart en roos. Ook vind ik het prachtig hoe het mooie kasteel weerspiegeld wordt in het donker met doorns erbij. Dat geeft de donkere kant van de sprookjes weer. Zo geweldig!

Ik lees ook weinig of zelden de achterkant van een boek. Ik laat me graag verrassen door het verhaal zelf, zonder al te weten in welke richting het verhaal zich gaat afspelen. Soms kom je daardoor op aangename of onaangename verrassingen terecht. Ik was erg verrast door de wending van android-prinsessen. Dit had ik niet zien aankomen en was even verward door deze wending. Maar ik vond het een absolute meerwaarde. Ik vond het zo interessant om te lezen hoe de android-prinsessen zich voelden en hoe hun leven eraan toeging in het machtige en fantastische koninkrijk. Je ziet ze niet echt als 'anders' ook al zijn ze dat wel. Je leert te zien voorbij de façade van het uiterlijk en het mechanische. 

Het begin van het boek kwam redelijk traag op gang naar mijn mening. De titels leidde me vaak af boven het hoofdstuk. Ook omdat deze niet direct betekenis gaven aan het verhaal zelf. Dit vond ik verwarrend waardoor ik niet direct in het boek werd gesleurd. Maar naarmate het boek vorderde begon ik het meer en meer te appreciëren. Ik las na verloop van tijd de titels niet meer omdat ik zo was opgegaan in het verhaal. Het leest echt super vlot en had het in een mum van tijd uit. Ik vond het verhaal zo leuk en het nam zo veel verschillende wendingen. Ik kon het boek gewoon niet meer weg leggen. Ik had zo met Ana te doen. Ik wou dat alles goed ging komen. Ik moet eerlijk zeggen dat ik zelf wel vaak heb getwijfeld of ze Owen al dan niet echt had vermoord. 

Er komen veel personages aan bod die beschreven worden aan de hand van hun karakter en of hun rol in het verhaal. We kunnen daardoor zelf een beeld invullen van hen. Ik vind het ook aangenaam dat de personages die geïntroduceerd worden bij naam, ook een echte rol hebben in het verhaal. Zo gaat je aandacht niet verloren naar onbelangrijke personages. 

Het verhaal op zich zat ook echt leuk in elkaar! Het werd verteld vanuit de herinneringen van Ana, die afgewisseld waren met dialogen uit de rechtbank van de hoorzitting van de moord op Owen. Zo krijgen we steeds meer zicht op haar verhaal en haar verleden. We leren haar ook echt kennen.

Het boek heeft ook dieper liggende onderwerpen zoals misbruik. Deze worden niet expliciet vernoemd maar er word wel naar geïnsinueerd. Dat maakt dat het boek vooral gericht is op oudere Young Adult. Wat ik weer een absolute meerwaarde vind.

Ik zou het boek zeker aanraden! Het is geen nieuw 'Disney' sprookje wat maakt dat de fantasie en sprookjes nog lang niet zijn uitgestorven. Ik vond het absoluut geweldig, en ik ben blij dat ik het heb mogen lezen. 


  • Auteur: Jess Rothenberg
  • Soort boek: Young Adult
  • Thema's: Sprookjes, moord, relaties, vertrouwen, familie
  • Uitgeverij: Moon Young Adult
  • Verschenen: Augustus 2019
  • Omvang:  319 Pagina's
  • Waardering: ****