Het schaduwjaar - Kim Liggett recensie

21-01-2020

Niemand praat over het genadejaar. Het is verboden.

Meisjes krijgen hun hele leven te horen dat ze de kracht hebben om mannen te verleiden en andere vrouwen gek te maken van jaloezie. Men gelooft dat de huid van jonge vrouwen een krachtig extract afstoot. Daarom worden ze voordat ze zestien jaar worden verbannen naar de wildernis, zodat ze gezuiverd en klaar voor het huwelijk kunnen terugkeren. Maar niet iedereen zal het overleven.

Tierney James droomt van een beter leven: een samenleving die geen vrienden en vrouwen tegen elkaar opzet. Maar als haar eigen genadejaar dichterbij komt, realiseert ze zich al snel dat de extreme leefomstandigheden daar niet haar grootste probleem zullen zijn. Het zijn ook niet de stropers die zich in het bos schuilhouden; mannen die wachten op hun kans om een van de meisjes te vermoorden en zo hun fortuin te maken op de zwarte markt. De grootste bedreiging voor de genadejaarmeisjes zijn ze zelf. 

Bookstagram made me read it. Dit is de slogan die voor mij bij het boek past. Ik zag het zo vaak verschijnen op Instagram dat ik niet anders kon dan het boek te lezen. En natuurlijk ook omdat de cover gewoonweg prachtig is. 

Maar de cover is niets vergeleken met het verhaal. Wat een fantastisch boek. Ik kreeg net hetzelfde gevoel dat ik had tijdens het lezen van de Hungergames vroeger. De Hungergames is voor een groot deel de reden waarom ik zo graag ben gaan lezen, omdat het gewoonweg fantastisch geschreven is en een geweldig verhaal is. Dat gevoel had ik nu bij het schaduwjaar. Ik vond het echt een fantastisch boek! 

Het verhaal is goed geschreven en het sleurt je er recht middenin. Het is mysterieus en in het begin raar en verwarrend. Maar verwarrend op een goede manier. Het laat je alert zijn en harder nadenken over het verhaal. Ik heb het boek af en toe weggelegd omdat ik even moest op adem komen en omdat ik niet wilde dat het al zo snel gedaan was. Naar mijn mening een van de beste boeken van 2019-2020. Een regelrechte aanrader! 

Dit is een boek dat ik zeker zou herlezen. Het verhaal is zo aangrijpend en fascinerend tegelijkertijd. Soms een beetje luguber maar toch kan je het niet wegleggen. Ik heb geroepen en gelachen bij dit boek. Ik ben bang geweest samen met Tierney, maar bovenal heb ik gezien dat je alles kan waarmaken zolang je maar in jezelf geloofd.


  • Auteur: Kim Liggett
  • Genre: Young Adult
  • Thema's: macht, overleven, liefde, vriendschap
  • Uitgeverij: Best of Young Adult. 
  • Aantal pagina's: 400
  • Verschenen: September 2019
  • Waardering: ****