Het weesmeisje - Anne Jacobs recensie

03-06-2020

Augsburg, 1913. Het jonge weesmeisje Marie voegt zich als keukenmeid bij het personeel van het imposante landhuis van de familie Melzer, die in de textiel hun fortuin hebben verdiend. Tussen de hardwerkende bedienden probeert Marie haar plek te vinden. Katharina, de mooie, jongste dochter van de Melzers, bereidt zich op datzelfde moment voor op het balseizoen. Einde- lijk zal ze aan de buitenwereld worden voorgesteld. Haar broer Paul, de erfgenaam van de familie, lijkt zich afzijdig te houden en geeft de voorkeur aan zijn studentenleven in München... totdat hij Marie ontmoet.

Het weesmeisje is een heerlijke reis naar een prachtige villa uit de vorige eeuw, waar tussen de keurig gedekte tafels en de chic geklede dames, liefdes, intriges en geheimen broeien.

Nadat ik het eerste boek van de zeven zussen had gelezen, was ik in de mood voor dit genre wat verder te ontdekken. Toen kwam ik uit op de roman van 'Het Weesmeisje'. De achterflap trok me meteen aan en ik heb dan ook niet geaarzeld om hem te bestellen en te lezen.

Ik werd meteen in het verhaal gezogen vanaf de eerste bladzijde. Het verhaal begint redelijk mysterieus waardoor onze aandacht meteen wordt getrokken. Het bouwt zich rustig op en het introduceert gelijkmatig nieuwe personages. Er komen veel verschillende personages aan bod doorheen het verhaal, maar het blijft overzichtelijk doordat het boek regelmatig personages opnieuw aanhaalt en hun rol in het verhaal nog even verklaard of opnieuw meegeeft aan de lezer.

Ik vond het boek mysterieus en het had meteen mijn aandacht getrokken. Ik had ook verschillende theorieën doorheen het verhaal, die steeds fout bleken te zijn. Dit was zeer verrassend en fijn doordat het dan toch geen voorspelbaar verhaal bleek te zijn. Zo werd ik keer op keer weer verrast.

Ik vond het personage van Kitty zeer inspirerend. Zij had een open geest voor de tijd waarin ze leefde, en die werd niet altijd door iedereen even goed bevonden. Ik vond het opmerkelijk dat ze hiervoor durfde uit te komen, want zij leefden immers in een tijdperk waarin niet zo openlijk gedacht mocht worden. Haar enthousiasme was ook zeer aanstekelijk en ook al nam ze impulsieve beslissingen, toch had ze het hart op de juiste plaats.

Het speelt zich af in een volledig ander tijdperk. Dit vond ik heel interessant omdat we dan een kijk krijgen in de wereld en hoe deze vroeger was. De mensen dachten en waren ook anders tegenover nu, wat maakt dat het lijkt alsof we naar een totaal andere wereld worden getransporteerd.

Ik vond het een fijn boek en zou het zeker aanraden als je graag een roman leest die zich in het verleden afspeelt. Ikzelf heb er enorm van genoten. De cliffhanger was niet zo erg sterk op het einde, waardoor ik niet echt geneigd ben om het volgende boek te lezen. Het verhaal zelf vond ik heel fijn en ik vond de personages ook enorm interessant. Daarom ben ik wel blij dat ik het gelezen heb en waardoor ik het zeker wel zou aanraden. 


  • Auteur: Anne Jacobs
  • Genre: Historische roman
  • Thema's: Liefde, afkomst, weeshuis,...
  • Uitgeverij: Xanders Uitgevers
  • Publicatie datum: Januari 2018
  • Omvang: 511 Pagina's
  • Waardering: * * * *