Ijzer - Holly Black Recensie

14-02-2023

Het slotdeel uit de betoverende Faerie-trilogie, verschijnt in limited edition.

Als je bij Faeries denkt aan zachtaardige sprookjesfiguren, dan moet ik je teleurstellen. Deze Faeries zijn sinistere, verwilderde schepsels die enkel chaos aanrichten. Chaos die je met een beetje pech je leven kan kosten.

In het rijk van de Faeries is het moment van Roibens kroning aangebroken. Kaye is van één ding zeker - haar liefde voor deze koning. Maar als ze, dronken van de Faeriewijn, hem haar liefde verklaart, stuurt hij haar op een onmogelijke queeste. Ze zal hem nooit meer kunnen zien of spreken, tenzij ze datgene kan vinden wat absoluut niet bestaat: een Faerie die een leugen kan vertellen.

Verslagen besluit Kaye naar huis te gaan en de waarheid aan haar moeder te vertellen - dat ze een wisselkind is dat jaren geleden is omgeruild voor Ellens menselijke dochter. Woedend stuurt haar moeder Kaye terug naar de Fairiewereld om het mensenkind te vinden waarmee zij is verwisseld. Maar aan het hof van de Faeries gonst het van de intriges en leugens, en al snel is Kaye wederom een pion in een veel groter complot.

Kan een enkele pixie het, in een machtsspel van listen en wapens, opnemen tegen een koninkrijk?

Na boek 1 gelezen te hebben was ik verzot op deze serie. Ik kon niet wachten tot  boek 2 uitkwam. Boek 2 bleek voor mij een zware teleurstelling te zijn. Ik zat vol hoop dat boek 3 beter zou zijn. 

Het derde deel in de serie is het vervolg op boek 1. Ik was dan ook razend enthousiast want het eerste boek vond ik zo geweldig. Ik ben vol goede moed in boek 3 begonnen. Ik kon maar moeilijk in het boek geraken. Hoe geweldig boek 1 ook was, het was een tijd geleden dat ik deze had gelezen, en het verhaal zat wat verder weg in mijn geheugen. 

Ik vond het verhaal wat verwarrend en hoewel het goed was begonnen, verliep het nadien toch echt heel moeizaam. Ik geraakte maar niet in het verhaal en ik begreep er niets meer van. Ik was de connectie met de 2 voorgaande boeken helemaal kwijt. Het las niet vlot naar mijn mening, en ik kon maar met moeite mijn aandacht erbij houden. 

Hoewel ik boek 1 toch echt wel  geweldig vond, vind ik boek 2 en 3 eerder een teleurstelling. Ik had enorm genoten van de 'wrede prins' serie en boek 1 in de elfhame-serie, ben ik toch wat angstig om nog boeken te lezen van Holly Black in de toekomst. 

Dief van de nacht van Holly ligt nog op mij te wachten. Daar ga ik binnenkort met een heel bang hartje aan beginnen. 


Over het boek: 

  • Auteur: Holly Black 
  • Genre: Fantasy 
  • Uitgeverij: Boekerij
  • Publicatie datum: 20/09/2022
  • Omvang: 300 pagina's 
  • ISBN-Code: 9789022595503
  • Waardering: * * 


https://www.standaardboekhandel.be/p/ijzer-9789022595503