Klem - Ish Ait Hamou recensie

13-02-2020

Klem vertelt het verhaal van een toevallige ontmoeting in de trein tussen de voormalige chirurge Els en de Palestijnse vluchteling Sulayman. Tijdens de treinrit ontspint zich een warm gesprek over hun verleden en de trauma's die ze meedragen. Niets doet vermoeden hoe groot de impact van hun gesprek zal zijn: het zet hun levens op een nieuw spoor. 

"Taal is belangrijk, maar niet belangrijker dan de boodschap. Ik begrijp je en dat is het allerbelangrijkste. Dat we elkaar kunnen begrijpen"

We hebben hier thuis een hele collectie boeken van Ish Ait Hamou liggen. Deze had ik nog niet gelezen en heb bij deze dus besloten om ze eens te lezen. Uit de stapel boeken heb ik als eerste 'Klem' gekozen. Deze trok als eerste mijn aandacht omdat het een warme en gezellige cover heeft. Het leek me een leuke feel good roman te zijn en keek er alvast erg naar uit om deze te lezen. 

Ik heb enorm genoten van dit boek! Ik was aangenaam verrast en was omvergeblazen door het verhaal. Het is geen Feel-good roman, maar het is wel een prachtig verhaal dat je laat stilstaan bij bepaalde dingen in het leven. Het was een mooi, intens en aangrijpend verhaal over de kracht die een dialoog kan hebben. Woorden kunnen de kracht hebben om ons te veranderen en dit verhaal heeft dat wel bewezen vind ik. Een eenvoudige dialoog heeft het leven van 2 mensen een andere wending en een andere kijk op het leven gegeven. 

De schrijver kan ook heel mooi dingen verwoorden en beschrijven. Ruimtes en dialogen waren met zo veel gevoel beschreven dat het voor mij leek alsof ik zelf in de ruimte aanwezig was. Ik kon mij perfect inleven in de scène doordat ik me kon inbeelden hoe deze eruit zag aan de hand van zijn gedetailleerde beschrijvingen. Ish heeft een hele mooie schrijfwijze die me vanaf de eerste pagina tot aan de laatste in het boek trok en me daar vasthield. Het leek even alsof ik in een andere wereld zat waarin alleen Klem bestond. Ik heb het in 1 keer volledig uitgelezen. En kijk er alvast naar uit om binnenkort in een volgend boek van hem te duiken.  

  • Auteur: Ish Ait Hamou
  • Genre: Literaire roman
  • Thema's: afscheid nemen, vluchtelingen, dialoog
  • Uitgeverij: Manteau 
  • Publicatie datum: december 2018
  • Omvang: 112 pagina's
  • Waardering: * * * *