Mijn Moeders Dochter - Katherine McMahon recensie

16-10-2020

Maart 1939. De Belgische Estelle is de eigenzinnige dochter van Fleur, een verzetsheldin die verdween tijdens de Eerste Wereldoorlog, en die naar alle waarschijnlijkheid werd gedood toen ze geallieerden hielp ontsnappen. Wanneer Estelle op zoek gaat naar de waarheid over haar moeder ontmoet ze de Britse Christa. Er ontstaat een intense vriendschap tussen de twee vrouwen. Christa wil zich dolgraag ontworstelen aan de beperkingen waar een vrouw in het Londen van de jaren dertig mee te maken heeft. Als Estelle haar uitnodigt op De Eikenhoeve, het idyllische Belgische -buitenverblijf van haar familie, ontmoet Christa de twee broers van -Estelle: Robbe en Pieter. Wanneer de oorlog uitbreekt keert Christa terug naar huis, maar niet voordat ze haar grote liefde verraden heeft. Christa komt totaal veranderd weer in Engeland aan, terwijl Estelle besluit in haar moeders voetsporen te treden en zich aan te sluiten bij het verzet. Ze kan echter niet vermoeden dat haar moeder werd verraden door iemand die dicht bij haar stond. De nasleep van dit verraad heeft ook nu nog hartverscheurende consequenties.

Tegenwoordig lees ik graag meer romans dan vroeger. Ik merk ook dat ik een voorkeur heb naar romans die zich afspelen rond de eerste en tweede wereldoorlog. Toen ik dit pareltje zag passeren kon ik hem dan ook niet zomaar laten voorbijgaan.

Ik vond het boek redelijk traag op gang komen, maar de mysterieuze toetst die rond het verhaal ging maakte dat ik bleef doorlezen. De verhaallijn was niet geheel duidelijk naar mijn mening, en dat maakte het wat ingewikkelder. Ik begreep bijvoorbeeld niet, waar het verhaal naartoe ging. Dit maakte het onvoorspelbaar en mysterieus, waardoor je geneigd bent om snel verder te lezen. Ik merkte dat ik de tijd en ruimte rondom mij vergat en dat ik volledig in het boek zat. Doordat het begin van het verhaal eerder vaag is, ben je geneigd om te blijven lezen om antwoorden op je vragen te krijgen.

Het verhaal is heel ontspannend en tegelijkertijd informatief. We krijgen veel details over hoe de tijden toen waren, zonder een geschiedenisles te krijgen. Er wordt veel ingegaan op kunst en cultuur die er in die tijd heerste. Dit vind ik een leuke 'touch' en toch echt wel een zekere meerwaarde in het verhaal.

De wereldopbouw in het boek vind ik geweldig. De ruimtes en tijd zitten goed in elkaar, en je hebt het gevoel dat je door de tijd hebt gereisd. Het lijkt alsof je in een totaal andere tijd bent terecht gekomen, en je kan je deze perfect voorstellen aan de hand van de beschrijvingen van de schrijfster.

Het verhaal perspectief verandert bij elk nieuw hoofdstuk. Het verhaal wordt verteld vanuit het standpunt van Christa en Estelle. Dit zorgt ervoor dat beide personages meer diepgang krijgen doorheen het verhaal. We lezen hoe beide personages dingen bekijken en waardoor ze op die manier reageren naar elkaar toe. Ik vind een zeer goede keuze om het verhaal te vertellen. Dit zorgde ervoor dat er steeds een bepaalde spanning werd opgebouwd, en waardoor je snel wou doorlezen om te zien wat er verder gebeurde met de personages. De hoofstukken stopten ook telkens op kleine cliffhangers, waardoor je niet kan stoppen met lezen.


Boekspecificaties:

- Auteur: Katherine McMahon

- Genre : Historische Roman

- Thema's : Oorlog, vertrouwen, verraad,...

- Uitgeverij: Meulenhof Boekerij

- Publicatie datum: 2/09/2020

- Omvang: 448 Bladzijden

- ISBN- Code: 9789022587621

- Prijs: € 19,99

- Waardering: * * * *

Dankjewel Uitgeverij Lannoo en Boekerij voor dit fantastische recensie exemplaar <3