No Exit - Maren Stoffels Recensie

11-07-2023

Welkom bij No Exit.
De plek voor jou,
zodat anderen veilig zijn.

Vesper stapt aan boord van een luxe cruiseschip. Ze denkt dat ze op vakantie gaat, maar niets is minder waar. Ze is opgegeven voor No Exit, een heropvoedprogramma voor pesters, ver weg van de buitenwereld. Al snel komt Vesper erachter dat No Exit geen grenzen kent. Ze is in levensgevaar, samen met alle anderen aan boord. En dan is er nog die ene medegevangene, die beweert dat ze onschuldig is. Vesper moet ontsnappen, maar hoe moet dat midden op open zee? 

Ik keek enorm uit naar dit boek. De achterkant sprak mij onmiddelijk aan. Toen ik las dat dit boek over pesters ging was ik meteen benieuwd naar het verhaal. Mijn verwachtingen waren daardoor ook heel hoog voor dit boek. 

Het verhaal begint heel mysterieus, waardoor mijn aandacht onmiddelijk getrokken was. Het verhaal leest ook super snel, waardoor ik het vrij snel uit had. Ik moet toegeven dat het niet voldeed aan mijn verwachtingen. Ik vond het vrij hard overkomen om bestempeld te worden als 'jeugdboek'. Er word heel harteloos omgegaan met het verlies van Vesper zijn moeder en over de dood van mede lotgenoten. Ik was toch best verbaast om dit te lezen. Moord, zelfmoord en verlies zijn thema's die al vrij snel aangehaald worden, en waarmee wordt omgegaan alsof het niets is. Dit vind ik persoonlijk heel jammer om te lezen in een jeugdboek. We proberen de jongeren juist bewust te maken van hun emoties, en dat het 'oke' is om 'niet oke' te zijn, terwijl hier in het verhaal geen plaats is om te rouwen o het verlies van Esper zijn moeder en waarop haar urne zelfs in beslag wordt genomen. Dit vond ik zo ontzettend jammer aan het verhaal. Want ik had oprecht het gevoel dat dit boek veel potentieel kon hebben. 

Maren Stoffels heeft wel een heel vlotte schrijfstijl! Ze heeft een fijne manier van schrijven, waardoor het verhaal heel vlot leest. Je vliegt als het ware doorheen het boek. 


Lang verhaal kort: De schrijfstijl was heel aangenaam om te lezen, hoewel ik een beetje teleurgesteld was in het verhaal. 


Over het boek : 

- Auteur: Maren Stoffels

- Genre: kinderboek/ jeugdboek +12

- Thema's: Pesten, gevangen, cruise schip, consequenties bij daden. 

- Uitgeverij: Leopold 

- Uitgave datum: 26/04/2023

- Omvang: 197 pagina's

- ISBN-Code: 9789025884666

- Waardering: * *