Nocturna - Maya Motayne Recensie

19-12-2019

Voor Finn Voy is magie zowel een wapen om iedereen die haar in de weg staat uit te schakelen als een manier om zichzelf te vermommen; Finn kan in een handomdraai haar gezicht veranderen en ze heeft haar eigen gezicht al jaren niet gezien. Wanneer een machtige gangster haar echter in handen krijgt, wordt ze gedwongen om een onmogelijke missie uit te voeren: Ze moet de legendarische schat uit het koninklijk paleis van Castallan stelen of ze zal haar magie voor altijd verliezen. 

Prins Alfehr is eerste in lijn voor de troon van Castallan, na het overlijden van zijn oudere broer Dezmin. Maar ALfie heeft het gevoel dat hij nooit uit de schaduw van zijn broer zal kunnen treden. Hij wordt overmand door verdriet en wil een manier vinden om Dez terug te brengen, ook al moet hij zich daarvoor verdiepen in verboden magie. 

Finn en Alfie raken verwikkeld in een stormachtig avontuur wanneer ze samen per ongeluk een duister, eeuwenoud kwaad ontketenen dat de wereld kan vernietigen. Ze moeten alles op alles zetten om hun fout terug te draaien en zullen daarvoor diep in hun eigen duistere verleden moeten graven. Het lot van Castallan ligt in hun handen. 

Ik zag deze parel al een aantal keer verschijnen op Instagram en ik kon niet wachten om hem te lezen. Even over de cover: Wat een prachtige cover!!! Ik vind de verschillende rood-oranje tinten zo mooi bij elkaar passen. Ook vind ik de mozaïkstructuur heel passend bij het verhaal. Het roept oude taferelen naar boven die doen denken aan de oude mythologie. 

Ik vond het een geweldig verhaal. Het was niet moeilijk om in het verhaal te komen en het leest vlot weg. Ook heeft het heel interessante personages met hun eigen kwaliteiten en *. De schrijfster gebruikt ook personages die niet perfect zijn. Ze hebben een zwaar verleden achter zich dat zich getekend heeft tot wie ze nu zijn. De personages zijn gezworen vijanden vanaf het begin van het boek. Dit verandert naarmate het boek vordert. Ze worden gedwongen om samen op queeste te gaan. Ze moeten heel Castallan beschermen tegen het kwaad dat hen dreigt te verwoesten. Ze moeten het opnemen tegen het eeuwenoude kwaad dat vrijgekomen is en de wereld tot verwoesting wil brengen. Het verhaal is spannend en zit vol raadsels waar we de antwoorden op willen vinden. Door heel hun zoektocht naar het kwaad, groeien de personages stilaan naar elkaar toe. De dievegge die niet in staat is lief te hebben, ontdooit en ervaart dat er mensen zijn die haar wel kunnen liefhebben. 

In het boek komen weinig plottwists aan bod. Dit vind ik opzich wel jammer. Daardoor was de spanning niet alom. Ik lees graag boeken met gigantische plottwists die je niet ziet aankomen. Dit was hier niet het geval en daardoor vloog ik niet door het boek zoals ik anders wel gedaan zou hebben. Er zit zeker genoeg spanning in om je verder te laten lezen en er zijn genoeg raadsels waarop je een antwoord wilt vinden. Maar een aantal grote plottwists mochten er naar mijn mening wel aan toegevoegd worden. 

Het gebruik van mythologie vond ik dan weer super geweldig! Het boek heeft zijn eigen mythologie en verhalen over de schepping van hun aarde. Dit vind ik heel interessant om te lezen. Zeker doordat de mythologie van cruciaal belang is in het verhaal. 

De afsluiting van het verhaal vond ik ook eerder 'braaf'. Met de afsluiting bedoel ik hoe het verhaal beëindigd wordt na de grote finale. Ik weet niet hoe ik het moet beschrijven maar ik zat op het einde van het verhaal met het gevoel: Dit had iets beter gekund. 

De schrijfstijl vond ik echt heel goed. Het is heel erg vlot geschreven. Wat ik ook wel leuk vond waren de Spaanse woorden die geïntegreerd waren in de tekst. Geweldige vertaling van het hele boek! 

Korte samenvatting: Het is een heel leuk boek om te lezen en even alles rondom jou te laten vervagen. Het is heel intrigerend en ontspannend tegelijkertijd. Ik vind het een aanrader voor alle YA-fans en een absolute meerwaarden om in je boekenkast te hebben! 


  • Auteur: Maya Montayne 
  • Soort boek: Young adult
  • Thema's: goden, goed en kwaad, koninkrijk
  • Uitgeverij: Moon Young Adult 
  • Verschenen: september 2019
  • Omvang: 448 pagina's
  • Waardering ****


Dankjewel uitgeverij Moon voor dit recensie exemplaar!!