Queen of Nothing - Holly Black Review

26-11-2019

"Hij zal de verwoesting van de kroon en de ondergang van de troon zijn." 

Macht is gemakkelijker te verkrijgen dan te behouden. Jude heeft dit lesje wel geleerd nadat ze de controle over Cardan losliet, in ruil voor onmetelijke kracht. 

Jude is verbannen naar de sterfelijke wereld. Ze vielt zicht machteloos na het verraad van Koning Cardan. Ze is vastbesloten om terug te keren naar de magische wereld en zal kost wat kost terugkrijgen wat haar ontnomen is. Deze kans doet zich voor wanneer haar tweelingzus Taryn, die in levensgevaar verkeerd,  haar hulp vraagt. 

Ze moet haar leven riskeren en naar de Faerie wereld terugkeren om haar zus te helpen. Ze moet weerstaan aan haar gevoelens voor Cardan als ze het leven van haar zus niet nog meer op spel wil zetten. Wanneer ze terugkomt, ontdekt ze dat Elfhame niet meer is zoals ze het had achtergelaten. De nakende oorlog is op komtst. Ze geraakt verzeilt in de bloederige, politieke webben van Elfhame.

Wanneer een slapende, krachtige vloek vrijkomt, verspreidt de paniek zich over het land. Waar zal ze voor kiezen? Kiest ze voor haar ambitie of haar menselijkheid? ....


Wow, wat een boek! Ik heb niet zo lang moeten wachten op het vervolg van 'The Cruel Prince' en 'The Wicked King', omdat ik ze nog niet zo lang geleden pas had gelezen. Maar ik was toch hartstikke benieuwd naar het vervolg. Hoe kon Cardan haar nu zomaar verbannen? Ik was heel grote fan van Cardan, buiten op het einde van The Wicked King dus.  

Het boek leest super vlot! Ik had het in een mum van tijd uit. Echt een geweldig boek. Ik had al van een aantal lezers gehoord, dat het laatste boek wat tegenviel. Ik ben hier om dat even tegen te spreken. Ik vond het geweldig! Ik vond het persoonlijk zelfs beter dan 'The Wicked King'. Het was super spannend en het beantwoordde alle vragen die ik had na 'The Wicked King' 

We beleven het verhaal door de ogen van Jude, net zoals de vorige verhalen. We zien haar nog verder evolueren tot de krachtige persoon die zich inzet voor het welzijn van Elfhame. Ze kan haar mannetje staan in de harde wereld, en vecht voor wat ze wil. Ze heeft zich nooit erg aan de regeltjes gehouden, en dat doet ze nu ook niet. Ze komt terug naar Elfhame voor haar zus. Maar kan haar eigen belangen voor Elfhame en Koning Cardan niet aan de kant schuiven.  

Ik ben blij dat er nog steeds aandacht besteed is aan de zijlijnen in het verhaal. Ik vind het verhaal van Heather en Vivi mooi om te lezen. Het is niet prominent aanwezig, maar het is er wel. Daarom ben ik ook blij dat hun verhaal nog verder gaat in het derde boek. 

We krijgen ook meer diepgang in het verleden van Koning Cardan. Hij is niet wie we denken dat hij is. Ook zijn personage evolueert enorm. Hij is een heel andere Cardan in het begin van The Cruel Prince. In The Cruel Prince, is hij een hatelijke pestkop die het leven van Jude probeert onmogelijk te maken. In Queen of Nothing is hij een liefdevolle, verantwoordelijke leider voor zijn volk. Maar blijft hij dat ook? 

Ik dacht dat ik zowat alles had gezien van plottwists, tot Queen Of Nothing kwam. Ik ga niets verklappen, maar ik wou bijna gaan gillen. Het was een fantastische rollercoaster en een echte Must-read.

  • Auteur: Holly Black 
  • Soort boek: Young adult
  • Uitgeverij: Hot Key Books
  • Verschenen: 19 november 2019
  • Omvang: 448 pagina's
  • Waardering: ****