Schim en Schaduw - Leigh Bardugo

04-03-2020

Alina is een gewoon meisje dat opgroeit samen met haar beste vriend. Ze vullen elkaar aan en beschermen elkaar als dat nodig is. Ze vechten zij aan zij als hun schip wordt aangevallen tijdens de overvaart. Alina is ten einde raad als haar beste vriend Mal dodelijk gewond raakt tijdens het gevecht. Haar liefde om hem te willen beschermen ontwaakt een nieuwe kracht in haar. 

Alina komt terecht in de wereld van de elite Grisha en moet haar staande weten te houden. Ze moet haar kracht leren beheersen om tegen het duister te vechten. Leert ze deze op tijd beheersen? Vecht ze voor de goede kant? Alina moet hartverscheurende keuzes maken en het welzijn van de burgers ligt in haar handen. 

Ik werd verliefd op dit boek als ik de cover zag!  De cover heeft iets mysterieus waardoor je meteen aangetrokken wordt. 

Het verhaal zat goed in elkaar en werd geleidelijk aan opgebouwd. Ik vond het in het begin moeilijk om in het boek te komen, doordat ik de hele 'Grisha' wereld niet direct begreep. Dit zorgde ervoor dat mijn enthousiasme een beetje afnam om verder te lezen. Ik heb verder doorgelezen en na een tijdje wordt het wel terug duidelijk. 

De schrijfster heeft fantastische personages neergezet! Ik kon me direct inleven in het personage van Alina, omdat ze zo goed werd beschreven. Ook de duisterling heeft een donkere kant waar je stiekem toch voor valt. Hij is mysterieus en zacht aardig tegelijkertijd. Hij heeft iets goed en iets slecht in hem waardoor ik als een blok voor hem ben gevallen en ik ben niet de enige. Het personage van Mal sprak me niet direct aan. Dat vind ik vreemd genoeg een meerwaarde aan het boek. Ik vind dat je ook niet direct alle personages van het begin leuk moet vinden. Sommige personages maken naar mijn mening het verhaal sterker als ze niet direct het personage zijn dat je vanaf het begin al leuk vind. Mijn afkeer voor Mal verandert wel langzaam naarmate het verhaal vordert. 

De achtergronden van het verhaal zijn niet altijd expliciet beschreven in het verhaal wat ik wel jammer vind. Een achtergrond schets is soms wel fijn om je beter te kunnen inleven in het verhaal. Dit was niet altijd aanwezig waardoor ik niet helemaal in het verhaal werd gegrepen. Het verhaal is goed geschreven maar het trok me niet in het verhaal wat ik wel jammer vind. Het heeft niet echt cliffhangers die je voor de volle honderd procent in het verhaal trekken. 

Ik vond het een fijn boek om te lezen, maar het heeft me niet omver geblazen. Ik hoop dat het volgende boek mij meer in het verhaal gaat trekken. Ik heb de hele trilogie in de boekenkast staan en ga ze allemaal lezen. Ik geef het boek toch 3 sterren omdat het wel goed was, maar het ontbrak gewoon een aantal elementen naar mijn mening. 

  • Auteur: Leigh Bardugo
  • Genre: Young Adult
  • Thema's: Heerschappij, vriendschap, vertrouwen, goed en kwaad
  • Uitgeverij: Blossom Books
  • Publicatie datum: 16/06/2014
  • Omvang: 352 pagina's 
  • Waardering: * * *