Slaves 1 Raven - Miriam Borgermans review

13-12-2019

"Ik ben geen slaaf. Ik ben vrij. De kracht van herhaling zal op een dag deze woorden tot waarheid maken. "

Het jaar 2558. Raven is een opstandige laatstejaarsleerlingen aan een Delicatus Slavenschool. Delicatusslaven leven niet lang. Hun einde is meestal gruwelijk. Raven is voorbestemd om te worden overgeleverd aan de willekeur van haar toekomstige meester. Als ze aan de machtige Genoot Ghassan Aboud wordt verkocht, lijkt ze aan haar lot te kunnen ontsnappen. Tot Ghassan wordt vermoord en Raven als schuldige wordt aangewezen. Raven belandt in een wespennest van intriges, waarin ze alles op alles moet zetten om te overleven. 

Slaves staat al een tijdje op mijn leeslijstje. Ik kon hem dan ook niet laten liggen op de boekenbeurs. Ik keek er heel erg naar uit om dit boek te lezen. 

Het verhaal zit goed in elkaar. We beleven het verhaal door de ogen van Raven. Het hoofdpersonage wordt gedetailleerd beschreven waardoor we ook een hechte band met haar krijgen. Het verhaal bouwt zich eerder langzaam op. We krijgen voldoende informatie over heel de slaven toestand in het boek om zodanig het verhaal van Raven te begrijpen. Ook de andere personages worden goed voorgesteld als ze aan bod komen. Het verhaal leest vlot, maar komt naar mijn mening redelijk traag op gang. Wat niet slecht is, want in het 'tragere' stukje van het begin, krijg je wel cruciale informatie mee. 

Raven is niet de standaard slaaf die braaf is en goed luistert. Ze is een opstandige rebelse slaaf die de moeite niet neemt om goede punten te scoren op de testen. Deze testen zijn nochtans belangrijk voor de veilig waarop ze verkocht wordt aan een Meester. 

Het verhaal steekt goed in elkaar. Het verloopt mooi chronologisch en steekt logisch in elkaar. Sommige stukken zijn donkerder geschreven. Dit vind ik een mooie 'touch' aan het verhaal. Dat laat zien dat het leven van slaven bikkelhard kan zijn. De hoofdstukken eindigen steeds met een klein stukje tekst van Seamus. Dit is een ander personage in het boek. Daardoor krijgen we ook een klein stukje van zijn wereld en zijn gevoelens te zien. Seamus is een moeilijk personage. Hij is onuitstaanbaar, maar hij heeft wel gevoelens die 'echt' zijn. Ik ben er voorlopig nog niet uit of ik Seamus haat of een gevoel van medelijden heb met hem. 

De Cliffhanger van het boek vond ik eerder sober. Het heeft me niet echt warm gemaakt om het volgende boek te lezen. Ik heb het gevoel dat boek 1 eerder een aanloop is voor boek 2 en dat daarin de spanning zal losbarsten. Daar hoop ik toch op. Daardoor ben ik toch geneigd om het 2e boek in de toekomst te lezen.

Korte samenvatting: Ik vond het boek wel goed, maar niet fantastisch. Ik heb wel heel erg genoten van het verhaal! Waardoor ik toch uitkijk om boek 2 te lezen. 


  • Auteur: Miriam Borgermans
  • Soort boek: Young Adult
  • Thema's: Slavernij, moord, vertrouwen 
  • Uitgeverij: Clavis 
  • Verschenen: 2016
  • Omvang: 488 Pagina's
  • Waardering: ***