Stof - Joanne Carlton Review

15-11-2019

Als je hele wereld opgaat in stof, wil jij dan nog achterblijven?
Simon James is een gelukkig man. Hij heeft een mooie baan, een prachtig gezin en geniet van het leven. Tot een giftige stofwolk de wereld verwoest en hij alles verliest.
Drie weken en ettelijke miljoenen doden later is het einde nabij. Er bestaan geen mirakels om de overlevenden te redden.
Op de laatste dag van zijn bestaan krijgt Simon het ultieme dilemma voorgeschoteld: wil hij overleven aan de zijde van een onbekende vrouw in een verwoeste wereld, om zo het voortbestaan van de mensheid te garanderen? Of wil hij zijn leven vandaag beëindigen na het verlies van zijn vrouw en zoon?
Maar krijgt hij nog wel de keuze? 

Zou jij willen overleven in een post apocalyptische wereld als je die voorgeschoteld krijgt? 

Dat is de kernvraag die Simon voorgeschoteld krijgt. Ik zou zelf niet weten wat ik moet kiezen als ik hetzelfde zou meemaken. Simon had het perfecte leventje. Huisje- tuintje - boompje -kindje. En in een oogopslag raakt hij alles kwijt. 

We beleven het verhaal door de ogen van Simon. Simon vertelt met sprongen zijn verhaal. Dit doet hij met sprongen naar het verleden en naar het heden. Hij vertelt zijn kant van het verhaal en hoe hij dit heeft ervaren. We voelen zijn verlies en al zijn emoties die erbij komen kijken. Het laat zien dat ook de sterkste een breekpunt hebben. Dat iedereen wel een moment heeft waarin hij/zij liever wil opgeven. Maar ook zien we dat iedereen wel een lichtpunt in zijn leven heeft dat hem voorbij het punt van opgeven kan brengen. Soms is de strijd zwaar, maar er schijnt altijd licht aan het einde van de tunnel. Dat is de boodschap die de auteur ons wil meegeven denk ik. Althans dat is de boodschap die ik hieruit haal. 

Ik weet niet hoe Joanne Carlton het doet. Maar net zoals bij 'Hart-Slag', heb ik een traantje moeten wegpinken. Haar schrijfstijl is wonderbaarlijk. Ze weet je telkens weer te raken. 

Het is een mooi verhaal met een (bijna) mooi einde. ik vond het een geweldig verhaal. Het heeft nog lang in mijn gedachten gezeten. Een echte aanrader!! 


  • Auteur: Joanne Carlton
  • Soort boek: YoungAdult/ NewAdult
  • Uitgeverij: Hamely Books
  • Verschenen: Augustus 2019
  • Omvang: 300 Pagina's
  • Waardering: ****