The Best Of Me - Nicholas Sparks recensie

11-04-2020

Dawson en Amanda worden met elkaar verenigd na een lange tijd elkaar niet gezien te hebben. Ze zijn allebei volwassen nu en leidden elk een eigen leven. Ze halen samen herinneringen op en hun liefde voor elkaar lijkt stillaan terug aan te wakkeren. Vijfentwintig jaar geleden waren ze elkaars grootste liefde, maar ze werden uit elkaar gedreven door een ingrijpende gebeurtenis die hen elk een andere kant in het leven uit stuurden.

Is hun liefde sterk genoeg om alles samen te overleven? Gaan hun verloren dromen dan toch eindelijk uitkomen? 

"Je eerste liefde vergeet je nooit"

Ik had de film lange tijd geleden al gezien. En ik moet toegeven dat ik het niet heb kunnen drooghouden bij deze film. Ik wou dan ook absoluut het boek gelezen hebben waarop deze prachtige film gebaseerd was. Zo gezegd, zo gedaan, ik ben er ingevlogen en heb hem in een ruk uitgelezen.

De schrijver weet ons weer omver te blazen met een pakkend en aangrijpend verhaal over een onmogelijke liefde. We leren Dawson en Amanda kennen in hun leven dat ze nu leiden. Ze hebben beiden niet het perfecte leven waar ze ooit van hebben gedroomd. Door een ingrijpende gebeurtenis worden ze met elkaar verenigd en komen de herinneringen boven. We krijgen de herinneringen te zien die zich ooit afspeelden tussen de twee geliefden. In al die tijd zijn ze niet veranderd en hun liefde voor elkaar is nooit overgegaan. We voelen de magie die tussen hen afspeelt en hoe deze sterker en sterker wordt naarmate de tijd die ze met elkaar doorbrengen.

Het verhaal laat ook zien dat je je afkomst en verleden niet kan veranderen. Dawson sleept een arsenaal aan voorgeschiedenis met zich mee, waar hij zich niet kan van ontdoen. We zien hoe hij van binnenuit gesloopt wordt door zijn gevoelens die na al die jaar blijven opstapelen. Het personage van Dawson is prachtig uitgewerkt waardoor we een sterke band met hem opbouwen en waardoor we zelf toch ook een beetje voor hem vallen. Het personage van Amanda laat zien dat je opofferingen moet maken voor je gezin en voor de liefde.

Er worden veel kleinere personages aangehaald, wiens leven ook wordt beschreven en die een andere kijk op het verhaal lichtten. Dit vond ik fijn om te lezen omdat deze 'kleinere' personages best wel een grote invloed op het verhaal hebben uitgeoefend. Dit zie je pas aan het einde van het verhaal. Maar zo vloeit het mooi in elkaar als een samenhangend geheel van verschillende elementen die met elkaar in verband staan. Soms vond ik het toch jammer, doordat deze scènes de focus van Amanda en Dawson afhield.

Ik vond het een superfijn boek, waar ik weer serieus wat traantjes bij heb gelaten. Het heeft me ook aangezet om mijn Nicholas Sparks Collectie nog verder te lezen en verder aan te vullen! Een echte aanrader!!

  • Auteur: Nicholas Sparks
  • Genre: Roman
  • Thema's: Verloren liefde, geweld, verleden, ....
  • Uitgeverij: Boekerij
  • Publicatie datum: Eerste druk 2014, Negende druk 2020
  • Omvang: 303 Pagina's
  • Waardering: * * * *

Dankjewel: Lannoo en Boekerij voor dit fantastische recensie exemplaar!