Vijf Stappen Van Jou - Rachael Lippincott recensie

16-04-2020

"Kan je van iemand houden die je nooit kunt aanraken?"


Stella Grant houdt ervan om controle te hebben. Om haar taaislijmziekte te beheersen en de mogelijkheid van longtransplantatie te behouden, moet Stella zes stappen afstand houden met alles en iedereen. Het enige waar Will Newman controle over wil hebben, is het verlaten van het ziekenhuis. Binnenkort wordt hij achttien en kan hij alle apparaten loskoppelen en de wereld zien.

Will is precies waar Stella van weg moet blijven. Als hij alleen al op haar ademt, zou ze haar plek op de transplantatielijst kwijt kunnen raken. Een van hen zou zelfs kunnen sterven. Afstand: zes stappen. Geen uitzonderingen. Maar plotseling voelt zes stappen niet aan als veiligheid. Het voelt als een straf.

Wat als ze een klein stukje van de ruimte konden stelen die hun kapotte longen van hen hebben gestolen? Zou vijf stappen uit elkaar echt zo gevaarlijk zijn als het ervoor zorgt dat hun hart stopt met breken?

Dit pareltje stond al geruime tijd op mijn verlanglijstje, maar had tot nu toe nog niet de kans gevonden om hem te lezen. Ik kon dan ook niet wachten om erin te beginnen toen hij geleverd werd. Ik had er meteen spijt van dat ik deze zo lang heb laten wachten.

Ik moet toegeven dat ik hierbij een paar traantjes heb gelaten. Om eerlijk te zijn is het niet bij een paar traantjes gebleven. Ik heb het grootste deel van dit boek liggen wenen. Het was zo mooi dat ik er stil van werd. Ik heb zo veel gevoelens gehad tijdens dit verhaal, het was een emotionele rollercoaster in goede en slechte momenten. Het is moeilijk om uit te leggen maar ik heb gelachen, geweend, terug gelachen, en nog meer geweend. Ik ben net als Stella als een blok voor Will gevallen. De romantiek die tussen hen hangt is duidelijk te voelen doorheen heel het verhaal. En om eerlijk te zijn: Hoeveel ongeluk kan je hebben? Van alle jongens op de wereld val je net voor diegene met wie je onmogelijk kan samen zijn.

Eerst en vooral moet ik zeggen dat ik de personages echt fantastisch vond! Ze zijn zo zorgvuldig en gedetailleerd beschreven dat het heel gemakkelijk is om een band met hen op te bouwen al vanaf het begin van het verhaal. Stelle voelt aan als een vriendin die je al je hele leven kent. Je leert haar direct kennen en ze heeft een persoonlijkheid die hartverwarmend is waardoor je direct de band voelt opbouwen. Will is de rebel die aan alle regels zijn voeten veegt. Stella brengt veranderingen in hem teweeg die hij nooit voor mogelijk had gehouden.

Dit boek heeft me meer dan stil gekregen. Aan het einde van het boek was ik zo aangedaan van het verhaal, dat ik onmiddellijk in een ander boek ben begonnen om het verdriet en de emoties te kunnen verwerken van 'vijf stappen van jou'. Het is zeker een boek dat ik meer dan eens zal lezen. Ik wil hem nu zelfs al opnieuw beginnen. Een dikke aanrader voor de fans van 'If I Stay' en 'The Fault In Our Stars'. Ik kan niet wachten om de verfilming hiervan te zien.

  • Auteur: Rachel Lippincott met Mikki Daughtry en Tobias Iaconis
  • Genre: Young Adult/ Roman
  • Thema's: Ziekte, verwerking, vriendschap, liefde, loslaten
  • Uitgeverij: Volt
  • Publicatie datum: Mei 2019
  • Omvang: 232 Pagina's
  • Waardering: * * * * *