Voor Verdriet heeft niemand tijd - Monica Haak recensie

29-09-2020

Liv en Emerald zijn twee tieners die elk een groot verlies hebben geleden. Liv verhuist met tegenzin naar de andere kant van het land, waar ze Emerald ontmoet. Haar nieuwe beste vriendin worstelt met haar eigen problemen en heeft het langs haar zijde moeilijk om de draad op te pikken. De twee groeien snel naar elkaar toe, wat hen ook hoop op een betere toekomst geeft, maar door de geheimen die ze allebei met zich meedragen, komt die vriendschap aan een zijden draadje te hangen.

Dit boek doet wat met je. Het boek heeft mij niet losgelaten en ik het boek ook niet. Het verhaal is heel erg aangrijpend. Het zet je aan serieus aan het denken, waardoor je er nog lang na het lezen aan denkt. Dit boek laat je niet zomaar los. Het leert je de dagelijkse dingen te waarderen in het leven.

De verhaalperspectieven wisselen doorheen het hele boek. Zo volgen we zowel Liv als Emerald. Dit vond ik enorm leuk omdat we hierdoor zowel Emerald als Liv beter leerden kennen. Het zorgt er ook voor dat de spanning in het verhaal blijft, waardoor we blijven verder lezen. We zien hoe beide meisjes met het verlies omgaan van een geliefde. Ze zoeken vooral troost bij elkaar en dit maakt hen beide sterker.

Ik vond het een prachtig verhaal! Het verhaal is wel emotioneel zwaar, en daardoor niet voor alle lezers even geschikt. Maar ik vond het juist prachtig dat deze dingen tot in detail beschreven werden. Het leven is niet rozengeur en maneschijn en dit boek geeft dit dan ook perfect weer!

Ik vond het personage van Emerald heel goed beschreven. Ze heeft het enorm moeilijk met het verlies van haar zus. Hierdoor doet ze aan zelfverminking. Wat ik interessant vond, was dat we de gedachten achter de zelfverminking konden lezen. Want dit is voor iedereen ook anders. Sommige verminken zichzelf om zichzelf af te leiden van de emotionele pijn, en andere doen het dan weer om zichzelf te straffen, ... Dat maakte dat we Emerald beter begrepen. De 'waarom' wordt heel goed uitgelegd en meerdere keren herhaalt. We zien dat ze er emotioneel onderdoor zit, en we voelen ook met haar mee hierdoor. Het is naar mijn mening heel aangrijpend, maar ook wel leerzaam om alle goede dingen in het leven te koesteren.

Ik vind persoonlijk niet dat het aanstootgevend is. Het is wel confronterend, maar het geeft geen aanzet tot, en het verbloemt zelfverminking ook niet. Het maakt je bewust van je eigen keuzes en van de gevolgen dat deze kunnen hebben.

Ik heb enorm van het verhaal genoten en ik heb af en toe een traantje weggepinkt. Ik vond het een super verhaal en hoop in de toekomst nog meer boeken te kunnen lezen van Monica Haak.

Boek specificaties:

- Auteur: Monica Haak

- Genre : Young Adult

- Thema's : Verlies, zelfverminking, rouwproces

- Uitgeverij: Hamley Books

- Publicatie datum: 14/09/2020

- Omvang: 300 bladzijden

- ISBN- Code: 9789463967280

- Prijs: € 18,99

- Waardering: * * * *