Vrees me - Tahereh Mafi recensie

25-02-2020

'Je kunt me niet aanraken' Fluister ik. Ik lieg. Maar dat zeg ik niet. Hij kan me aanraken, maar dat zal ik nooit vertellen. Raak me alsjeblieft aan, is wat ik wil zeggen. 

Niemand weet waarom de aanraking van Juliette dodelijk is, maar Het Herstel heeft grootse plannen met haar. Ze willen haar gebruiken als wapen in hun strijd voor een alleenheerschappij. 

Maar Juliette heeft haar eigen plannen. Ze vindt voor het eerst in haar leven de kracht om terug te vechten, en om aan een toekomst te denken met de jongen van wie ze dacht dat ze hem voor altijd kwijt was.

Dit boek stond al geruime tijd op mijn leeslijstje, maar had het tot nu toe altijd uitgesteld. Ik had zowel goede als negatieve commentaren over gehoord. Ik heb dan ook besloten om eens voor mezelf te zien wat ik nu zelf van het verhaal vond. 

Laat ik eerst al beginnen over deze prachtige cover. Ik hou van boeken met een prachtige cover! En 'Vrees me' is daar een perfect voorbeeld van. Ik vind de illustratie van het blauwe oog echt super mooi. 

Het verhaal leest super vlot weg. Ik was hier aangenaam van verrast! Het verhaal op zich begint redelijk langdradig. Ik vond het moeilijk om echt aandachtig te blijven bij het begin van het boek. Dit verdwijnt naarmate het verhaal vordert. Ik merkte wel nog een groot verschil met het midden en het einde van het boek. Ik was goed aan het lezen in het midden van het boek, maar ik merkte dat ik op het einde echt op het puntje van mijn stoel zat te lezen en dat de spanning daar toch wel heel sterk toe nam. 

De personages zijn wel heel levendig beschreven. Ik had zo mijn twijfels bij sommige personages. De schrijfster wilt precies nog niet prijs geven wie goed of wie slecht is. Dit vind ik wel fijn zodat ikzelf nog een aantal complottheorieën kan bedenken. Ik kijk zeker en vast al uit naar het volgende boek! 

  • Auteur: Tahereh Mafi
  • Genre: Young Adult
  • Thema's: Gestoord, instelling, heerschappij, ...
  • Uitgeverij: Blossom Books
  • Publicatie datum: November 2011
  • Omvang: 338 pagina's
  • Waardering: ****