Vruchteloos - Bes Ceyssens recensie

21-05-2020

In 2090 bereikt de overbevolking op aarde een hoogtepunt. De overheid is genoodzaakt om een rampzalige maatregel te nemen, die het grootste deel van de bevolking onvruchtbaar maakt. Tachtig jaar later is de aarde een dorre, verlaten plek. De weinige jongeren die wel nog vruchtbaar zijn, worden gedwongen zich voort te planten in Centra. Zij worden de Kinderen van de Toekomst genoemd. Ava groeit op in deze verschroeide wereld. Ze is net zestien wanneer ook zij een vruchtbaarheidstest moet ondergaan. Vanaf dat moment wordt Ava meegezogen in een wereld van manipulatie en misleiding.

Een dystopische toekomstroman voor young adults over een samenleving waarin vrijheid ver te zoeken is.

Na het lezen van 'De laatste dans' was ik volledig verkocht aan deze nieuwe auteur. Het was een prachtig debuut en ik wou zeker en vast meer verhalen van haar lezen. Ik kon dan ook niet wachten om in 'Vruchteloos' te beginnen. Ik heb hier heel lang naar uitgekeken. Ik was al aan het aftellen vanaf het moment dat bekend werd gemaakt dat er een nieuw boek van Bes Ceyssens ging verschijnen. Ik was dan ook ontzettend benieuw naar 'Vruchteloos'.

Vruchteloos is totaal anders dan de laatste dans. Het speelt zich af in de toekomst waar de burgers vast zitten onder het strakke regime van de overheid. Het is een Vlaamse mengeling van 'The Hungergames' en 'Divergent' een perfecte combinatie om mij volledig omver te blazen!

De spanning wordt er vanaf het begin al ingestoken. Het begint met een mysterieuze setting in een akelig steegje met een vrouw en een baby. Wat de vrouw daar gaat doen weten we nog niet, maar het lijkt niet goed. Daarna wordt het verhaal over een heel andere boeg gegooid. We gaan naar een leuk een fijn gezin dat heel veel van elkaar houdt en dat heel nauw samenhangt. We krijgen dan ook meteen een happy feeling bij deze setting. Waarna de spanning weer sterk wordt opgedreven. Doorheen het hele verhaal wordt er afgewisseld tussen een happy feeling en een dreiging van onheil en spanning. Het neemt je direct mee op zijn rollercoaster en het houd je daar vast tot het einde van het verhaal.

De ruimtes en scènes worden heel gedetailleerd beschreven. Ik kon me de ruimtes perfect inbeelden zoals ze beschreven werden. Het leek net alsof ikzelf een deel was van het verhaal. Ik vond het ook een absolute meerwaarde dat het verhaal een duister kantje heeft. Dit maakt het nog aangrijpender en krachtiger.

Ik vond de personages ook heel goed uitgewerkt! Er is een uitgebreid aanbod aan personages, maar geen overvloed zodat je niet onmiddellijk de draad kwijtraakt. Ook vond ik dat de personages net 'echt' leken. Het leken net mensen van vlees en bloed die bij je om de hoek zouden kunnen wonen. Ze worden goed beschreven en zijn niet perfect. Als voorbeeld haal ik even Ava aan. Ava lijkt de heldin in het verhaal die de kinderen uit de klauwen van de overheid wilt krijgen. Maar Ava heeft ook zo haar 'gebreken'. Ze is heel onzeker en bang als ze in het centrum terechtkomt. Ze weet niet wie ze moet vertrouwen en twijfelt heel erg tussen wat goed is en wat slecht. Ze neemt risico's die niet altijd goed aflopen, of die zelfs volledig uit de hand lopen. Dit maakt haar personage 'echt', en het schept ook onmiddellijk een band met de lezer.

Het boek heeft me volledig verrast doordat het een totaal ander karakter heeft dan 'De laatste dans'. Ik vond het geweldig om helemaal naar een andere wereld gesleept te worden. Ook vond ik het fijn dat de romantiek eerder een bijrol speelde dan de hoofdrol. De focus lag eerder op het dreigende gevaar en de wereld waarin ze verzeilt geraakt zijn en hoe ze deze kunnen redden, dan op het liefdesleven van de personages. Dit gooide het verhaal over een totaal andere boeg, wat het des te interessanter en spannender maakte.

Ik heb enorm genoten van het boek! Het is een knap staaltje schrijfwerk en ik kijk zeker uit naar meer! Het verhaal heeft mijn aandacht getrokken en ik wou dat ik het verhaal steeds opnieuw voor de eerste keer kon lezen. Het verhaal laat me niet meer los, ik blijf het steeds opnieuw beleven in mijn hoofd. Een echte aanrader als je het mij vraagt!

  • Auteur: Bes Ceyssens
  • Genre: Young Adult - Dystopische roman
  • Thema's: Wereld in de toekomst, onderdrukt worden door de overheid,...
  • Uitgeverij: Clavis Young Adult
  • Publicatie datum: April 2020
  • Omvang: 259 Pagina's
  • Waardering: * * * * *

Heel erg bedankt Clavis uitgeverij voor dit prachtige recensie-exemplaar! <3