Vuurspuwen - Caja Cazemier recensie

23-09-2021

Fien (15) baalt ontzettend van het samengestelde gezin waar ze ineens deel van uitmaakt. Hoezo bemoeit haar moeders nieuwe man zich met háár? En waarom gelden er andere regels voor de stiefkinderen? Aan haar wordt nooit gevraagd of ze het eens is met de keuzes van de volwassenen in haar leven. Als alle veranderingen haar leven op z'n kop zetten, is ze niet bang om van zich te laten horen!

Fien is een felle meid. Maar als haar boosheid niks oplost, zoekt ze onverwachte manieren om de aandacht te trekken, en dat lukt... Uiteindelijk vindt Fien in zichzelf de kracht om haar veranderde leven vorm te geven. 

Wat een heerlijk boek om te lezen! Voor vele jongeren zal dit boek ook heel herkenbaar zijn. Een absolute aanrader voor alle jongeren die door de scheiding van hun ouders gaan. 

Ikzelf herkende heel veel van deze gevoelens en emoties die Fien ervaarde tijdens de scheiding van haar ouders. Ze zijn heel herkenbaar en ook de gedachten die Fien had in situaties zijn dingen die vaak zelf door mijn hoofd gingen tijdens de scheiding van mijn ouders. Dit maakt dat het boek je het gevoel geeft dat het 'oke' is om je zo te voelen. En dat het ook 'ok' is dat je je soms minder goed in je vel voelt. Het kaart verschillende situaties aan waar jongeren op die leeftijd vaak mee te maken krijgen. 

Caja Cazemier heeft een heel mooie schrijfstijl die het heel aangenaam maakt om te lezen. Het boek leest super vlot. Caja heeft ook een goede manier voor het verwoorden van gevoelens en gedachten. Ze kan de gedachten en gevoelens van Fien perfect weergeven, waardoor we ons perfect kunnen verplaatsten in het standpunt van fien. 

Ik vond dit boek onwijs goed en ik heb hier dan ook enorm hard van genoten! Ik vind het jammer dat dit boek niet 10 jaar eerder was uitgekomen. Dit boek had ik toen ook graag gelezen toen ik door deze moeilijke periode ging. Volgens mij is dit boek voor veel jongeren wel een hart onder de riem. 


Boek specificaties: 

- Auteur: Caja Cazemier

-Genre: Young Adult, Jeugdboek

-Thema's: Scheiding van ouders,  vriendschap, liefde,...

- Uitgeverij: Ploegsma

-Publicatie datum: 199 pagina's 

ISBN- Code; 9789021681818

- Prijs: €15,99

- Waardering: * * * *