Zomerburen - Rianne Robben Recensie

04-11-2020

Opgroeien hoort een rechte lijn te zijn. Niet... dit.

Olivia heeft haar toekomst al helemaal uitgestippeld: na de zomer gaat ze Nederlands studeren en samenwonen met haar vriendje Niels. Dat plan valt echter in duigen als hij in de eerste week van de zomervakantie in zijn eentje naar Australië vertrekt.

Verdrietig en in de war besluit Olivia de zomer door te brengen bij haar opa en oma in Drenthe, waar ze elke dag afspreekt met hun buurmeisje Ilse. Met Ilse durft ze haar twijfels te delen; over haar vriendje, haar studie en haar toekomst. Olivia merkt dat ze langzaam weer vrolijker wordt. Zou dat komen door de lieve lach en de mooie krullen van Ilse waar ze opeens zo vaak aan moet denken?

Wat een fijn en heerlijk boek! Het is hartverwarmend. Volgens mij is het ook een hart onder de riem voor veel jongeren die twijfelen.

Het verhaal speelt zich af in Drente, en het Drents wordt ook gebruikt in het boek. Dit vind ik heerlijk. Ik hou ervan als er karaktereigenschappen van een streek geïntegreerd worden in een boek. Ik verstond er echter niets van. Het leek allemaal Chinees. Pas aan het einde van het boek had ik door dat er een verklarende woordenlijst achteraan in het boek zit. Wat ik overigens ook echt geweldig vond! Alles werd ineens zoveel duidelijker!

Het boek werd niet beschreven vanuit de ik-persoon, maar vanuit het standpunt van een auctoriele verteller. Dit was heel anders om te lezen. De laatste boeken die ik had gelezen waren allemaal vanuit het standpunt van het hoofdpersonage. Dit was heel even wennen, maar wel fijn om het eens anders te kunnen lezen. Ik vind het wel jammer dat dit niet vanuit het standpunt van het hoofdpersonage wordt verteld, omdat dit de beleving naar mijn mening nog intenser zou maken. Maar ik vond het wel eens fijn om het op die manier te lezen.

Het verhaal zelf is ook realistisch. Het lijkt alsof het jezelf zou overkomen of dat je het verhaal hoort van een buurmeisje. Dit maakt dat het verhaal ook echt bij je naar binnenkomt en dat het geen 'ver van mijn bed show' is.

Ik vond het een leuk verhaal en het leek alsof we zelf ook op reis waren naar Drente. Het boek neemt je mee in een rollercoaster van gevoelens en van twijfels. Het lijkt mij een boek dat standaard in de leeslijst zou moeten staan in de middelbare scholen. Ik denk dat heel veel jongeren dit graag zouden lezen en dat het hen een houvast zou bieden.


Boek Specificaties:

- Auteur: Rianne Robben

- Genre : Young Adult

- Thema's : LGBTQ+ , jezelf vinden, vrienden en relaties, ...

- Uitgeverij: Blossom Books

- Publicatie datum: 23/09/2020

- Omvang: 236 Pagina's

- ISBN- Code: 9789463492027

- Prijs: € 18,99

- Waardering: * * * *

Dankjewel Blossom books voor dit fantastische recensie-exemplaar!! <3